46

Агрометеорологична прогноза: Температурите падат, дъждове бавят жътвата

След топлото за сезона време в средата на септември през следващия седемдневен период се очаква съществено понижение на температурите. Настъпват и обичайните за края на лятото и началото на есента преходни промени в агрометеорологичните условия. В Пловдив температурите постепенно ще падат, като най-високите ще са 21-23 градуса, а сутрин най-ниските - 10. Валежи се очакват в сряда, четвъртък и петък.  

През периода очакваните дъждове ще забавят приключването на жътвата на слънчогледа и освобождаването на площите от по-ранните хибриди царевица.

Задълбочилата се суша и последвалите интензивни валежи в края на лятото в част от полските райони възпрепятстваха провеждането на дълбоката оран и предсеитбените обработки на площите, предвидени за засяване с есенници. Поради тези причини се очакват закъснения при сеитбата на зимната рапица. Агротехническите срокове за сеитбата на рапицата изтичат в края на второто десетдневие на септември.

През периода голяма част от късните земеделски култури ще приключат развитието си. При късните хибриди царевица ще се наблюдава восъчна и пълна зрелост, при ориза - фаза узряване, при памука - масово разпукване на кутийките, прогнозират агрометеоролозите от НИМХ. Част от есенните сортове ябълки ще встъпят в беритбена зрелост ("Златна пармена", "Джонатан", "Червена превъзходна", "Златна превъзходна", "Канадска ренета" и др.), а средноранните червени винени сортове лози ("Каберне совиньон", "Рубин", "Руен", "Сира" и др.) - в технологична зрелост.

Прогнозираното хладно и влажно време в края на второто и началото на третото десетдневие на септември ще повиши риска от късни зарази с патогени, причиняващи гниене по неприбраната зеленчукова, плодова и гроздова реколта.

През периода в полските райони критични минимални температури за късните зеленчукови култури не се прогнозират.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?