46

Агрометеорологична прогноза: Сушата забавя развитието на културите

През последните дни от юли и началото на август развитието на земеделските култури протичаше при сухо време и дефицит на почвена влажност. Само на изолирани места в Западна България и крайните източни райони бяха регистрирани валежи със стопанско значение между 20-25 l/m2 - София, Кюстендил и Варна.

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от средноденонощни температури около климатичните норми. В района на Пловдив августовските жеги ще продължават, като живакът ще достига 31-33 градуса, а в ранните сутрешни часове ще е 20-21 градуса.

В полските райони на страната не се прогнозират валежи със стопанско значение и формиралото се почвено засушаване отново ще бъде ограничаващ фактор за развитието на културите. През периода при царевицата, в зависимост от ранозрелостта на хибридите ще протичат фазите формиране на зърното, млечна и восъчна зрелост (агростанции Новачене, Търговище), прогнозират агрометеоролозите от НИМХ. При слънчогледа ще се наблюдава наливане на семената и фаза узряване (агростанции Сливен, Любимец). При лозата ще протича прошарване и омекване на зърната (агростанции Николаево, Новачене, Любимец). При късните полски и зеленчукови култури е необходимо да се извършват наблюдения за наличието и вредната дейност на  ларвите от второто поколение на памуковата нощенка.

Изчерпването на продуктивния почвен влагозапас в орния слой ще ограничава възможността за извършване на качествени почвообработки в много райони на Източна и Централна България. Условия за провеждане на растителнозащитните пръскания при зеленчуковите култури и трайните насаждения ще има предимно сутрин в по-хладните часове от деня.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?