2374

Агрометеорологична прогноза: Сушата и валежите бавят сеитбата на рапицата

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво време за някои части от страната, а през втората половина - и от поднормени температури. Прогнозираните валежи през първата седмица от октомври ще забавят освобождаването на площите от късните окопни култури. Влажното и хладно време в средата на първото десетдневие ще бъде предпоставка за развитие на патогени, причиняващи гниене - сиво гниене по неприбраната реколта от по-късните винени сортове грозде, късно кафяво гниене по плодовете на есенно-зимните сортове овошки, прогнозират агрометеоролозите от НИМХ.

В Пловдив и региона времето ще се отличава коренно. Дневните температури ще са в диапазона 19-22 градуса, а валежи не се очакват до края на седмицата. През първите дни на октомври се прогнозират високи за сезона температури и условия за формиране на допълнителна продукция от късните зеленчукови култури, за повишение съдържанието на захари в плодовете на есенните сортове овошки и късните винени сортове грозде.

Падналите дъждове  в края на септември в северозападните, в част от североизточните райони и Софийското поле от порядъка на 20-30 л/кв.м, (Н. село, Видин, Лом, Оряхово, София, В.Търново, Добрич) увеличиха влагозапасите в горните почвени слоеве. През следващия период в Западна България и централните райони отново се прогнозира вероятност за локални и интензивни валежи, които ще възпрепятстват провеждането на предсеитбените обработки на площите, предвидени за засяване с есенници.

Очакват се сериозни закъснения при сеитбата на зимната рапица. Неблагоприятните агрометеорологични условия в края на лятото и началото на есента, сушата и последвалите интензивни валежи са причина на много места в полските райони за пропускане на агротехническите срокове през септември при сеитбата на рапицата - култура, изискваща прецизна агротехника. В началото на октомври започва агротехническият срок за сеитбата на пшеницата в Северна България, от 15 до 25 октомври - в Южна България, а в края на месеца –-  в районите по Черноморското крайбрежие.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Дии

Дии

04.10.2022 | 20:38

Че то не е ли късно вече за рапица? Кога ще прави розета та да презимуват успешно?

Отговори
0 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?