2374

Агрометеорологична прогноза: Сушата бави сеитбата на есенните посеви

През първата половина от третото десетдневие на октомври агрометеорологичните условия ще продължат да се определят от сухо време и температури над климатичните норми. В Пловдив и областта живакът ще стига 27-28 градуса във вторник и сряда, а следващите дни ще пада с градус, като през уикенда ще слезе до 19 градуса. 

При засетите в началото на месеца посеви от пшеница и ечемик ще протичат фазите покълване, поникване (агростанции Новачене и Павликени) и начало на листообразуване, при зимната рапица - листообразуване. В много райони от страната лимитиращ фактор за развитието на посевите с есенни култури ще бъде недостигът на влага в горните почвени слоеве. През втората половина от периода започват да текат оптималните агротехнически срокове за сеитбата на зимни житни култури по Черноморието.

Дефицитът на почвени влагозапаси в орния слой ще затруднява качественото провеждане на дълбока оран на стърнищата, предсеитбени почвообработки на полетата и сеитбата на пшеница и ечемик.

Времето ще е подходящо за обследване на посевите със зимни житни култури за появата и вредната дейност на някои вредители - обикновена полевка, житен бегач, житни мухи и листни въшки. Особено внимание трябва да се обърне на площите, на които се прилага монокултурно отглеждане, предупреждават агрометеоролозите от НИМХ.

Условията ще позволяват извършване на фитосанитарните дейности при трайните насаждения - почистване от изсъхнали клони и мумифицирани плодове, остъргване на старата и напукана кора, и третиране на семковите овощни видове, засегнати от струпясване с 5% разтвор на карбамид за ограничаване на заразата.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?