Следвайте ни

Агрометеорологична прогноза: Слани все още заплашват пролетните и зеленчуковите култури

Стягайте пръскачките, дъждовете носят редица болести

viber icon

През първата десетдневка на май развитието на земеделските култури протичаше с ускорени темпове при наднормени температури. В началото на следващия 7-дневен период агрометеорологичните условия отново ще се определят от високи стойности на дневните температури, сочи прогнозата на секция "Агрометеорология" към НИМХ.  

В началото на второто десетдневие на месец май се очаква нормализиране на топлинните условия, което ще нормализира и темпове на развитие на селскостопанските култури. При пшеницата и ечемика ще протичат фазите вретенене, начало на изкласяване и изкласяване. На места в Южна България при ечемика ще се наблюдава фаза цъфтеж. При зимната рапица ще протичат фазите цъфтеж, образуване и нарастване на шушулките. При овощните видове ще се осъществява разлистване и формиране на завръзите. При лозата ще протича развитието на 1​-3 лист. При засетите пролетни култури - царевица и слънчоглед, ще се наблюдава поникване и листообразуване.

В средата на периода на места има вероятност за образуване на слани и възможни повреди по пролетните и зеленчуковите култури, намиращи се в ранни фази от развитието си. През периода овлажнението на обработваемия почвен слой ще позволява довършване на сеитбата на царевица за зърно. През повечето дни съществени валежи не се прогнозират и агрометеорологичните условия ще са подходящи за извършването на сезонните агротехнически дейности и растителнозащитните пръскания. Препоръчително е третирането на посевите да се провежда при температура на въздуха, не по-висока от 25 градуса. По правило най-подходящото време за пръскане е сутрин до 10 ч. и надвечер след 18-19 ч. 

Очакваните валежи през втората половина на май ще създават условия за развитие на редица гъбни болести:  ръжди (кафява, жълта) и септориози по пшеницата, мани по зеленчуковите култури и лозата, ранно кафяво гниене, сачмянка и струпясване по овошките и др. През месеца по-подходящи условия за провеждане на растителнозащитни пръскания ще има в средата на второто и началото на третото десетдневие.

През май критични минимални температури за земеделските култури не се прогнозират, но остава повишена вероятността за градушки. При повреди от градушка се препоръчва засегнатите култури при първа възможност да се третират с медсъдържащи фунгициди за по-бързо калциране на раните и за намаляване на риска от вторични зарази. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?