46
Следвайте ни

Агрометеорологична прогноза: Септември си тръгва сърдит, посрещаме слънчев октомври

viber icon

През първата половина от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от сравнително топло за сезона време. За Пловдив и региона максималните дневни температури ще са 22 градуса, а сутрешните минимални няма да паднат под 10 градуса. Във вторник и сряда ще е облачно, с кратки превалявания. Последният ден на септември и първите два дни на октомври ще се редуват облаци и слънце и понижение на температурите до 18-19 градуса, но дъжд няма да има. 

"В началото на октомври очакваме затопляне, когато ще настъпи златната есен с много слънчеви часове и температури над 20 градуса", обеща климатологът Симеон Матев. Според него отново се очаква климатичният феномен "Ла Ниня", който командва климата в по-дълъг аспект от време.

"Миналата зима протече при една силно изразена "Ла Ниня", тъй че може да очакваме тази зима да е топла и суха. Прогнозите на повечето климатолози, които се занимават с корелация на "Ла Ниня" с Европа, казват, че при нас ще има топла и суха зима. Това обаче не означава, че няма да имаме дни с превалявания на сняг и по-ниски температури", допълни Матев.

Иначе през изминалата седмица в някои райони на страната паднаха валежи между 15-25 л/кв. м, които подобриха почвената влага в горния слой и условията за провеждане на почвообработки.  

Като цяло относително сухото време ще позволява довършване на жътвата на пролетните окопни култури. Процесите на зреене при късните сортове овошки и лозя ще протичат при температури, близки до нормата, прогнозират от НИМХ. През втората половина от периода агрометеорологичните условия ще претърпят промяна. Прогнозираните валежи в няко​и части от страната ще осигурят нужната влага за началните етапи от развитието на засетите в агротехнически срок есенни култури. 

В котловините и високите полета има вероятност за образуване на слани и риск от осланяване на продукцията от късното зеленчукопроизводство. Започва оптималният агротехнически срок за сеитбата на пшеница във високите полета. В края на септември времето е подходящо за засяване и на спанак. Сеитбата може да се извърши ръчно или механизирано с редосеялка в зависимост от условията и големината на площите. При ръчна сеитба семената могат да се разпръснат площно или да се засеят редово на плитки бразди с междуредово разстояние от 20 см. Дълбочината на сеитбата трябва да бъде между 2 - 4 cм. След засяване на семената е добре мястото да се валира. Посевната норма на декар варира между 2 - 3 кг.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?