3906

Агрометеорологична прогноза: Сахарските жеги продължават и през юли

В края на юни и през първите дни от юли агрометеорологичните условия отново ще се определят от наднормени температури и високи максимални стойности до 37-38 градуса, които ще оказват негативно влияние върху физиологичните процеси при полските и зеленчуковите култури. През периода валежи и подобрение на условията за протичане на вегетационните процеси при пролетните култури се прогнозират на много места в Западна и Централна България. В крайните североизточни райони валежи със стопанско значение не се очакват, което ще изисква прилагането на повишени поливни норми. 

За Пловдив и региона през седмицата ще има малки температурни колебания - след 36 градуса днес, в сряда и четвъртък ще се разхлади до 29 градуса, може и да превали, а до края на седмицата живакът отново ще минава 30 градуса. 

При слънчогледа ще протичат фазите цъфтеж, оплождане и формиране на семената. При царевицата ще се наблюдава листообразуване, изметляване и цъфтеж на метлицата. Царевичните посеви трябва да се обследват за появата и вредната дейност на царевичния стъблопробивач. 

По-подходящи условия за извършване на растителнозащитните пръскания срещу мани по зеленчуковите култури и лозата, срещу второто поколение на шарения гроздов молец и второто поколение плодови червеи при овощните видове ще има през първата половина на периода, когато се прогнозира относително сухо време. 

В западните райони от страната остава повишена вероятността за локални интензивни явления и градушки и нанасяне на щети по селскостопанските култури - полягане на житните посеви и разпиляване на зърното, механични повреди по пролетниците, зеленчуковата и плодовата реколта. Прибирането на пшеницата в голяма част от полските райони на страната ще се извършва в условия на повишен риск от възникване на пожари.

Тази година през юли се очаква средната месечна температура да бъде по-висока от нормата, която за по-голямата част от страната е между 22 и 26 градуса, а за планините - между 6 и 14 градуса. Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 60 и 90 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма - между 30 и 60 литра на квадратен метър, а за планинските райони - от 70 до 120 литра на квадратен метър.

Първото десетдневие 

Юли ще започне с предимно слънчево и сравнително топло време. В следобедните часове ще се развива купеста облачност и на отделни места, в крайните западни и планинските райони, ще превали и прегърми. На 2 и 3 юли ще премине студен атмосферен фронт и въздушната маса ще се лабилизира. И през следващите дни до средата на първото десетдневие на много места в страната ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки. През втората половина от първото десетдневие се очаква относително стабилизиране на въздушната маса и времето ще бъде предимно слънчево, с развитие на купеста облачност над планинските райони, където не са изключени и краткотрайни валежи.

 


Второто десетдневие

През второто десетдневие на юли по-голяма е вероятността за слънчево и сухо време. Не е изключено в отделни дни да има и изолирани краткотрайни валежи, главно в планинските райони. Температурите ще се повишат и отново се очаква да бъдат по-високи от обичайните.

Третото десетдневие

През третото десетдневие изгледите за температурите са да останат сравнително високи. През първите дни от периода има по-голяма вероятност за развитие на купесто-дъждовна облачност и за валежи, придружени с гръмотевици на повече места в страната. Относително по-малка е вероятността за валежи от средата на второто десетдневие до края на месеца, прогнозира Анастасия Кирилова от НИМХ.  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?