Следвайте ни

Агрометеорологична прогноза: Рапицата в розетка зимува успешно

Няма опасност от критични температури за земеделските култури

viber icon

Падналите валежи през изтеклия седемдневен период на много места в Северна и Южна България между 15-30 л/кв. м, създадоха условия за подобрение на почвените влагозапаси. Настъпилото застудяване доведе до затихване, а в районите с образувала се снежна покривка с височина между 5-15 см в Северна България и Софийското поле - и до прекратяване на вегетационните процеси при зимните житни култури и зимната рапица. 

През следващата седмица в Пловдив и областта се очакват валежи, като по-интензивни ще са в сряда и четвъртък. Максималните дневни температури ще са около 11 градуса, а сутрешните - над нулата.  

По данни на агростанциите в Пловдив и Сливен при рапицата в Южна България ще се наблюдава фаза розетка, която осигурява успешното презимуване на културата. Критични минимални стойности на температурите за селскостопанските култури не се прогнозират.

При пшеницата и ечемика ще се наблюдават различни фенологични фази - братене, фаза трети лист и начало на листообразуване при къснозасетите посеви след агротехническите срокове.

В източната половина от страната средноденонощните им стойности ще са над биологичния минимум за посевите с пшеница, ечемик и рапица и там ще се наблюдава слабо изразена вегетация. Въпреки наднормените температури за сезона промяна във фенологичното състояние на културите не се очаква.

През повечето дни условията ще позволяват извършването на сезонните почвообработки - дълбока оран на площите, предвидени за пролетни сеитби и фитосанитарните дейности при трайните насаждения. В средата на периода се прогнозират повсеместни валежи и подобрение на почвеното овлажняване.

През втората половина от първото десетдневие на декември се прогнозира съществено повишение на температурите, но средноденонощните им стойности, с изключение на места в  югоизточните райони и по Черноморието, няма да достигат биологичния минимум, необходим за вегетацията на есенните посеви.

През повечето дни от второто и третото десетдневие на месеца прогнозираните температури, около и над климатичните норми, ще поддържат в покой зимните житни култури в по-голямата част от страната. Изключения са възможни при пшеницата и ечемика в крайните южни и югоизточни райони. В тези райони през относително по-топлите периоди ще се наблюдава краткотрайно възобновяване на вегетационните процеси при есенните посеви, но промяна във фенологичните фази на културите не се очаква. 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?