Следвайте ни

Агрометеорологична прогноза: Проверете житните посеви за полски мишки

Няма опасност за измръзване на трайните насаждения, засега

viber icon

В началото на март агрометеорологичните условия се определяха от температури около и над климатичните норми, близки до биологичния минимум, необходим за активизиране на вегетационните процеси при зимните житни култури и рапицата.

През следващия седемдневен период в по-голямата част от полските райони на страната се прогнозира понижение на температурите, като само на отделни места в Южна България е възможно средноденонощните им стойности да се задържат до минимума, необходим за протичане на вегетационните процеси при есенните посеви. За Пловдив и областта дневните температури ще варират между 8 и 15 градуса, нощните - между 0 и 6 градуса, като най-топло ще е през уикенда. Преваляване от дъжд се очакват единствено в сряда.

През периода площите със зимни житни култури, особено отглежданите монокултурно, и люцерната трябва да се обследват за наличието и дейността на колониите на обикновената полевка.

При пшеницата и ечемика масово ще се наблюдава фаза братене. На отделни места при къснозасетите посеви наблюдаваната фаза ще е трети лист. Фенологичните фази при семковите и костилковите овощни видове ще са набъбване и разпукване на пъпките.

В някои части от южните райони на страната е регистрирана и фаза цъфтеж при ранните костилкови видове. Прогнозираните стойности на минималните температури между минус 2-3 градуса са над критичните за трайните насаждения, намиращи се във фазите набъбване и разпукване на пъпките. При по-продължително задържане те ще представляват опасност за овошките, встъпили във фаза цъфтеж. 

През повечето дни от периода не се прогнозират съществени валежи и условията ще позволяват извършването на сезонните агротехнически мероприятия -  провеждане на предсеитбените почвообработки на площите, предвидени за сеитба на слънчоглед, приключване подхранването на есенните посеви с азотни торове, предцъфтежни третирания на овошките срещу болести и неприятели, извършване на резитбите в лозовите масиви.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?