46

Агрометеорологична прогноза: Проверете гроздето за нападение от шарен молец

След сухото и горещо време през първото десетдневие на август, причинило листни пригори и преждевременен листопад при някои дървесни видове, през следващия период агрометеорологичните условия ще претърпят промяна. 

През повечето дни от периода те ще се определят от неустойчиво време и температури, близки до климатичните норми. След краткото захлаждане с преваляване през миналата неделя температурите в Пловдивско отново тръгват нагоре. Очаква се най-високите стойности да стигнат 37 градуса в петък - 19 август. Повишена вероятност от валежи със стопанско значение се прогнозира на места в Западна и Централна България. Тези валежи ще бъдат твърде закъснели за част от по-ранните хибриди царевица, отглеждани при неполивни условия. Вследствие задълбочилото се засушаване на места в Дунавската равнина част от царевичните посеви са с недобре озърнени кочани и преждевременно изсъхнала листна маса, са констатирали агрометеоролозите от НИМХ.

През периода в по-голямата част от полските райони очакваните валежи ще бъдат недостатъчни за преодоляване на дефицита на почвена влага при късните земеделски култури. В южните райони от завишени поливни норми ще се нуждаят вторите култури, късните и средно късните хибриди царевица, при които ще протича наливане на зърното и фаза млечна зрелост. При средно ранните хибриди ще се наблюдава  восъчна зрелост. През следващия период голяма част от посевите със слънчоглед в полските райони  ще  встъпят в техническа зрелост.   

През второто десетдневие на август при по-късните сортове лози ще протича прошарване на зърната. През тази фаза трябва да се следи за наличие и повреди от гъсениците от третото поколение на шарения гроздов молец (гъсениците от това поколение повреждат зазряващите зърна на гроздето). При плътност на вредителя над прага на икономическа вредност (6-8 гъсеници на 100 грозда за десертните сортове и 10-12 - за винените сортове) е необходимо третиране с инсектициди с подходящ карантинен срок, съобразен с периода на зреене на гроздето.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?