Следвайте ни

Пролетта е тук, бадеми и праскови с първи плодни пъпки

Очакваното временно застудяване днес не е опасно за овошките

viber icon

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия отново ще се определят от наднормени температури и средноденонощни стойности в по-голямата част от  страната. Те ще са над биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при зимните житни култури. С изключение на днешния ден, когато в Пловдив ще има краткотрайни валежи, през следващите три дни ни очаква необичайно за сезона топло време. През деня живакът ще стига до 20 градуса, а минималните сутрешни температури няма да са под 7 градуса. 

Високите за сезона температури нарушиха преждевременно принудителния покой при значителна част от овощните култури. Най-рано цъфтящите овощни видове като бадем и някои сортове сливи вече се отрупаха с цветове в Пловдивско. През периода при ранно цъфтящите видове в полските райони ще протича фаза масово набъбване на пъпките, а на отделни места в крайните южни райони при някои овошки (бадем, праскова) ще се наблюдава и начало на разпукване на плодните пъпки.

В края на второто десетдневие на март се прогнозира съществено понижение на температурите, но без критични минимални стойности за преждевременно развилите се овошки.

През повечето дни от периода условията ще бъдат подходящи за провеждане на сезонните агротехнически мероприятия - резитби в лозовите и овощните масиви, подхранване на есенниците с азотни минерални торове, зимни растителнозащитни пръскания при овошките.

След продължителното зимно засушаване падналите значителни валежи през първата половина на февруари, надвишили на много места в страната 40-50 ​л/кв.м, доведоха до съществено увеличение на почвените влагозапаси в 50 см слой. Тези валежи бяха решаващи за преодоляване на дефицита на влага в горните почвени слоеве при зимните житни култури - една от причините, довела до пожълтяване на част от пшеничните посеви на места в източните райони на страната.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?