2374
Следвайте ни

Агрометеорологична прогноза: Прибирайте гроздето и плодовете, идва дъжд

viber icon

Слънчевият октомври ще е в настроение до сряда. В Пловдив и региона най-високите дневни температури ще достигнат 21 градуса, а сутрин минималните ще паднат до 7 градуса. От сряда времето ще е ту слънчево, ту облачно, с превалявания,  а живакът ще падне до 15 градуса през деня. Във високите полета на Западна България се прогнозира повишена вероятност за образуване на слани, което изисква своевременно прибиране на зеленчуковите култури от късното полско производство, подлежащи на осланяване, предупреждават агрометеоролозите от НИМХ.

Валежите в края на септември само на места в Югозападна България имаха стопанско значение и доведоха до подобрение състоянието на горния почвен слой и на условията за извършване предсеитбената подготовка на площите, предвидени за засяване с есенници. Поради сушата в края на лятото на много места  в страната сеитбата на зимната рапица, която се извършва през септември, бе отложена за октомври, след агротехническите срокове.

През първата седмица от октомври условията ще бъдат подходящи за освобождаване на площите от късните окопни култури, за прибиране на плодовата и гроздовата реколта.

През този месец са агротехническите сроковете за сеитбата на зимните житни култури. През първото десетдневие е оптималният срок за сеитбата на пшеницата в Северна България, от 15 до 25 октомври - в Южна България, а през третото десетдневие - за районите по Черноморското крайбрежие.

През повечето дни от първото и второто десетдневие прогнозираните температури ще са около и над нормата за периода. Това ще ускори развитието на засетите есенни посеви в районите, където влагата не е ограничаващ фактор. В края на месеца при засетите в средата на октомври зимни житни култури ще се наблюдава фаза поникване. Фаза трети лист ще преобладава при посевите, засети в началото на октомври.

Прогнозираното относително сухо и топло време през последното десетдневие на месеца ще бъде предпоставка за увеличение популацията на полската полевка - един от най-опасните вредители при зимните житни култури. До края на месеца есенните посеви трябва да се обследват за наличие на вредителя и при численост над прага на икономическа вредност (2 броя активни колонии на декар) е наложителна своевременна борба с разрешените за целта родентициди (отровни примамки, които се поставят във входовете на колониите).

В края на октомври условията ще бъдат подходящи за провеждане на някои фитосанитарни дейности при овошките. Ябълковите и крушовите насаждения, нападнати от болестта струпясване, е необходимо в началото на листопада, след прибиране на плодовете, за редуциране на заразата да се третират с 5% разтвор от карбамид. При костилковите овощни видове срещу причинителите на сачмянка, ранното кафяво гниене и къдравост по прасковата се препоръчва пръскане с 2% бордолезов разтвор, но след масовия листопад.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?