Следвайте ни

Прегледайте младите посеви за полски мишки

След прибиране на плодовата реколта е желателно да се извършат фитосанитарни дейности

viber icon

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще продължат да се определят от сухо време и температури над климатичната норма. Лимитиращ фактор за началните етапи от развитието на засетите вече посеви с есенни култури ще бъде недостигът на вода в горните почвени слоеве.

Условията ще са подходящи за обследване на посевите със зимни житни култури за появата, плътността и дейността на основни вредители като обикновената полевка, житния бегач, житни мухи и листни въшки. Особено внимание трябва да се обърне на площите, на които се прилага монокултурно отглеждане.

През периода изтичат оптималните агротехнически срокове за сеитбата на пшеница в Южна България. При засетите в срок посеви от пшеница и ечемик, където почвените влагозапаси не са ограничаващ фактор за развитието им, ще протичат фазите покълване и листообразуване, видно от прогнозна агростанция Главиница. При зимната рапица ще се наблюдава листообразуване.

През периода агротехническите мероприятия са свързани с дълбока оран  на стърнищата и есенно торене с фосфорни и калиеви торове, предсеитбени почвообработки на полетата и сеитба на пшеница и ечемик, прибиране на зимните сортове круши и ябълки. В градините от трайни насаждения, след прибиране на реколтата е желателно да се извършват фитосанитарни дейности - почистване от изсъхнали клони и мумифицирани плодове, остъргване на старата и напукана кора, заораване на окапалите листа. Целта е да се ограничи средата за развитие на болести и неприятели.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?