2374
Следвайте ни

Агрометеорологична прогноза: Посрещаме слънчев декември

Чака ни по-люта зима от миналата година

viber icon

Последният месец на годината идва със слънце и пролетни температури. В Пловдив и областта най-високите дневни стойности ще стигнат 14 градуса (в петък, 3 декември). През нощта и рано сутринта в сряда и четвъртък (1 и 2 декември) живакът ще пада под нулата, което подсказва, че ще се образуват слани. През уикенда и в началото на следващата седмица зимата ще покаже лютия си характер. Температурите ще се понижат с няколко градуса, очакват се дъждове и първи сняг за сезона.

През следващия период агрометеорологичните условия ще удължат вегетацията на есенните посеви. При зимните житни култури, в зависимост от сеитбените дати, ще се наблюдават различни фази. При пшеницата ще преобладава фаза "трети лист", отчитат агрометеоролозите от НИМХ. На места в Дунавската равнина и в североизточните райони на страната при засетите в агротехнически срок посеви ще се наблюдава начало на фаза на братене. При по-късно засетите, в края на второто десетдневие на ноември, есенници ще протича фаза "поникване".

Средиземноморски циклон с център над Италия и Адриатика определя времето на Балканите в последните дни на ноември. От север се спуска и студен въздух, с който в страната ще се очертае и първата снежна обстановка, прогнозира климатологът Симеон Матев. Вследствие на циклона, след наднормените температури през втората половина на ноември, агрометеорологичните условия ще претърпят съществена промяна в цялата страна. Очакваното застудяване ще доведе до затихване, а във високите полета, където не се изключват валежи и от сняг - и до прекратяване на вегетационните процеси при есенниците.

През повечето дни от периода прогнозираното неустойчиво време, с чести валежи, ще ограничава провеждането на сезонните агротехнически дейности.

Метеорологичната зима започва на 1 декември, а астрономическата - на 21 декември.

Ключово значение за нейния характер тази година ще има феноменът "Ла Ниня". Заради него основната траектория на атлантическите циклони, които преминават през нашия континент, ще се премести от северните райони на Европа към Средиземноморието. Това предполага, че през предстоящата зима ще има много повече предпоставки за студено време, отколкото през изминалата, показват климатичните модели на AccuWeather, пише sinoptik.bg.

Метеорологичната ситуация на Балканския полуостров ще се усложнява допълнително от високото налягане над Източна Европа. Поради този факт се прогнозира, че повече студ от Сибир ще нахлува към централните и югоизточните части на Европа, където се намира и нашата страна.

Множество средиземноморски циклони се очаква да се образуват в Йонийско море, а това ще определя времето в Италия и на Балканите - предстои влажен период с чести и обилни валежи и опасност от наводнения. При понижаването на температурите това ще доведе до образуването на висока снежна покривка.

Тъй като се прогнозира честото редуване на много студено с по-топло време, през предстоящата зима ще бъде завишен и рискът от лавини.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?