46

Агрометеорологична прогноза: Посрещаме октомври с летни температури

Прегледайте поникналата рапица за бълхи и оси

През изтеклия период на места в южните райони (Хасково, Пазарджик, Чирпан, Карнобат, Пловдив, Сандански, Сливен, Бургас) паднаха валежи със стопанско значение между 15-20 l/m2 и осигуриха необходимата влага за поникване на засятата в агротехнически срок зимната рапица. 

Във фаза поникване повреди по рапицата нанасят рапичната стъблена бълха (възрастни индивиди) и рапичната листна оса (лъжегъсеници), което изисква поникналите посеви да се обследват за наличие на тези вредители и при численост над прага на икономическа вредност (ПИВ за рапичната стъблена бълха - 2 бр. бръмбари на кв.м; ПИВ за рапичната оса 2-3 броя лъжегъсеници на кв.м) да се извърши своевременно третиране.

През следващия седемдневен период се прогнозира подобрение на агрометеорологичните условия. Температурите леко ще се повишават, а Пловдив ще посрещне октомври с летните 27 градуса. Сравнително високи за сезона ще са и сутрешните нива на живака: 14-15 градуса.

Очаква се през този период късните хибриди царевица да приключват развитието си и да встъпят в пълна зрялост. При късните сортове овошки и лозя процесите на зреене ще протичат при температури около климатичните норми, прогнозират агрометеоролозите от НИМХ.

През периода съществени валежи не се очакват и условията ще позволяват довършване на жътвата на късните пролетни култури, извършване на предсеитбени почвообработки на площите, предвидени за сеитба с пшеница и ечемик, и внасяне на минерални торове. През периода започва да тече агротехническият срок за сеитбата на зимни житни култури във високите полета и Предбалкана. До края на септември условията ще позволят преодоляване на закъсненията при сеитбата на зимна рапица. Периодът е подходящ за есенно засяване на спанак и създаване на нови ягодови насаждения. 

В началото на периода на изолирани места в котловинните полета не се изключва вероятността за образуване на слани, което изисква своевременно прибиране на продукцията, подлежаща на осланяване. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
dimitar

dimitar

27.09.2022 | 17:31

бърз и сериозен кредит за физически лица и фирми Нашата финансова институция е специализирана в договори за заеми за хора, които имат затруднения с банките. Ние предлагаме заеми от 5000 евро до 800 000 евро. лихвения процент от 2,5% години със срок на погасяване до 25 години за вашите нужди свържете се с нас на имейл: [email protected]

Отговори
0 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?