Следвайте ни

Агрометеорологична прогноза: Посрещаме Новата година с пролетно време

Рапицата образува розетка, братене при пшеницата

viber icon

Наднормени валежи през декември, в по-голямата част от полските райони на страната, увеличиха съдържанието на вода в почвата. В резултат на това в петдесетсантиметровия почвен слой влагозапасите достигнаха тези при пределната полска влагоемност /ППВ/, а в еднометровия влагозапасеността достига до 80-90% от ППВ.

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от динамично време. От вторник до петък се прогнозират наднормени температури със средноденонощни стойности около и над биологичния минимум, необходим за вегетацията на зимните житни култури и зимната рапица. В района на Пловдив и областта дневните температури ще стигнат 12 градуса. Новата година ще посрещнем със слънце. Валежи от дъжд и слабо понижение на температурите се очакват в края на тази и началото на другата седмица. 

През периода при зимните житни култури ще се наблюдават различни фенологични фази, в зависимост от сеитбените дати. При посевите, засети в агротехнически срок, в Дунавската равнина ще преобладава масово фаза братене. В отделни райони при пшеницата и ечемика там ще се наблюдава фаза трети лист. Посевите, засети извън агротехническите срокове, ще се намират в начало на листообразуване (1-3 лист). При рапицата наблюдаваните фенологични фази ще са листообразуване и фаза розетка. През периода критични минимални стойности на температурите за неукрепналите посеви не се прогнозират.

Очакваните валежи в края на седмицата ще ограничават възможностите за провеждането на почвообработки и зимните растителнозащитни пръскания при трайните насаждения.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?