46

Агрометеорологична прогноза: Посрещаме февруари с 9 градуса, после живакът пада

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще продължат да имат зимен характер. Застудяването през седмицата ще преустанови преждевременната вегетация при земеделските култури. Според агрометеоролозите от НИМХ прогнозираните минимални температури в полските райони на страната ще са над критичните за намиращите се във фазите трети лист (агростанции Кнежа, Ямбол, Сливен, Чирпан, Пазарджик, Кюстендил, Долни чифлик, Търговище) и братене (агростанции Бъзовец, Новачене, Николаево, Любимец, Пловдив, Казанлък, Сандански, Карнобат, Силистра) зимни житни култури.

За района на Пловдив и областта най-високите дневни температури ще стигнат 9 градуса в сряда, когато ще посрещнем Малък Сечко. През повечето дни от седмицата живакът ще е под нулата през нощта.

Според прогнозите за страната до четвъртък дневните температури ще се вдигат с градус-два всеки ден, а сутрините ще са студени, със стойности на термометрите в традиционно мразовитите райони до минус 7 - минус 8 градуса.

През втората половина на седмицата отново ще попаднем в ситуация с преминаващ средиземноморски циклон. Очакват се снеговалежи, силни ветрове и понижение на температурите.

През първата половина от периода се прогнозират валежи от дъжд и сняг, които ще увеличават влагозапасите в по-дълбоките почвени слоеве. Падналите значителни количества през изтеклия период, надвишили на места в Южна България 40-50 л/кв.м  (Сандански, Чирпан, Казанлък, Стара Загора), повишиха нивата на влагозапасите в еднометровия почвен слой.

През периода условията ще ограничават възможностите за извършване на фитосанитарните дейности при трайните насаждения и провеждането на сезонните почвообработки.

По данни на meteobalkans.com като цяло февруари няма да се отличава много от януари, но според климатичните модели ни очакват повече процеси и снеговалежи. Една от причините е очакваният слаб полярен вихър. Като резултат от него задържането на по-студения въздух не е възможно и той се премества от полярните региони, нахлувайки над Северна Америка и Европа.

През първото десетдневие на февруари времето ще бъде динамично, очакват се слаби снеговалежи по планините  и силен западен вятър. Към 2-6 февруари вероятността от преминаването на средиземноморски циклон е доста голяма. След този период температурите във височина ще се понижат. Очакваното застудяване ще е най-чувствително в планинските райони. Очакваните минимални температури ще са между минус 7 до плюс 2 градуса, а максималните - около 2-5 градуса. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата предпочитате за национален празник на България?