Следвайте ни

Агрометеорологична прогноза: Още седмица жега и суша

Липсата на влага изисква завишен поливен режим

viber icon

През изтеклия период агрометеорологичните условия се определяха от горещо и сухо време и в много райони от страната - Ново село, Русе, Велико Търново, Ловеч, Пазарджик, Пловдив, Хасково, Чирпан, Стара Загора, Кърджали и Сандански, бяха регистрирани температури около и над 40 градуса. Валежи със стопанско значение над 10 л/м2 за последното десетдневие на юли и началото на август са регистрирани само на изолирани места в Силистра - 12 л/м2, и София - 17 л/м2. Тези условия се отразиха неблагоприятно на вегетационните процеси при селскостопанските култури и задълбочиха почвеното засушаване, отчитат агрометеоролозите от НИМХ.

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия в страната ще се определят от по-ниски стойности на температурите, но не и за района на Пловдив. Днес, 10 август, живакът ще стигне 37 градуса под тепетата, а следващите дни ще е между 32 и 35 градуса. 

В отделни райони от Западна и Централна България се очакват валежи със стопанско значение. През останалите дни до края на периода вегетационните процеси при земеделските култури отново ще протичат при наднормени температури и сухо време, което ще изисква завишен поливен режим.

През периода при царевицата в зависимост от ранозрелостта на хибридните сортове ще се наблюдават фенофазите млечна, восъчна и пълна зрелост. При слънчогледа ще протичат фазите развитие на семената и узряване. При лозата ще се наблюдава прошарване и омекване на зърната. 

В много райони от страната условията ще ограничават възможностите за провеждане на почвообработките поради липса на почвена влага. Препоръчително е на освободените площи от пшеница и ечемик да се извърши подмятане на стърнищата за унищожаване на плевелната растителност, прекъсване на почвените капиляри и запазване на влагата в почвата. Условия за провеждане на растителнозащитните пръскания при зеленчуковите култури и трайните насаждения ще има предимно сутрин в по-хладните часове от деня. Остава вероятността за градушки и нанасяне на щети по селскостопанските култури.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?