Следвайте ни

Агрометеорологична прогноза: Още пет дни адска жега

Късните зеленчуци, овошки и лозя страдат от дефицит на влага

viber icon

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия отново ще се определят от сухо и горещо време, а в по-голямата част от полските райони - и при задълбочаващ се дефицит на почвена влага. За Пловдивска област максималните температури ще стигат 36 градуса. Леко заоблачаване се очаква в четвъртък и петък, но това няма да понижи живака. 

Прогнозираните екстремно високи максимални температури за страната, до 38-40 градуса, ще нарушават нормалния ход на вегетационните процеси, ще имат негативно въздействие върху цъфтежа и оплождането при зеленчукови култури от късното полско производство, сочи агрометеорологичната справка на НИМХ.

В началото на август дефицитът на почвена влага ще налага повишаване на поливните норми при вторите култури и при по-късните хибриди царевица, при които ще се осъществява формиране и наливане на зърното. През периода при средноранните хибриди царевица ще се наблюдава фаза млечна  зрелост, а при ранните - преход от млечна към восъчна зрелост. В средата на първото десетдневие на август слънчогледът на отделни места в южните райони ще встъпи във фаза узряване.

През следващия период на места в Дунавската равнина, в част от централните и южните райони на страната (Плевен, Ловеч, В.Търново, Свищов, Русе, Силистра, Пловдив, Пазарджик, Хасково, Сливен), където през последните две десетдневия не са регистрирани валежи, задълбочилото се засушаване ще постави под въпрос оцеляването на част от късните пролетните култури отглеждани при неполивни условия. В тези райони отсъствието на влага и в по-дълбоките почвени слоеве ще се отрази неблагоприятно на късните сортове овошки и лози, които са в процес на наедряване на плодовете.

В началото на август остава висок рискът от възникване на пожари и условията ще бъдат неподходящи за приключване на жътвата на пшеницата и за провеждане на механизирани почвообработки.

 Растителнозащитните пръскания през месеца трябва да се провеждат през хладните часове на деня с препарати с подходящ карантинен срок, съобразен с периода на узряване на културите.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?