Следвайте ни

Агрометеорологична прогноза: Масово зреене на винено грозде и късни овошки

Следете за опасния неприятел крушов пъпкопробивач

viber icon

Падналите валежи през миналата седмица в страната доведоха до положителна промяна на водно-физичното състояние на почвата в  горния слой. В края на лятото сухата и сбита почва възпрепятства, а в част от североизточните райони преустанови  провеждането на дълбоката оран и предсеитбените обработки на площите, предвидени за засяване с рапица и зимни житни култури. Поради тази причина на много места са пропуснати агротехническите срокове при сеитбата на зимната рапица - култура, изискваща прецизна обработка на площите.

През повечето дни от следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от относително сухо и топло за сезона време. Прогнозираните температури, с максимални стойности на места до 30-31 градуса, ще ускорят процесите на зреене при късните земеделски култури, ще бъдат предпоставка за синтеза на повече захари в плодовете на късните сортове овошки и грозде. 


През периода голяма част от червените винени сортове грозде ще встъпят в технологична зрелост, а есенните сортове овошки - в беритбена зрелост. В началото на октомври в крушовите насаждения трябва да се следи за появата на опасен вредител - крушовия пъпкопробивач. Борбата срещу този неприятел се провежда срещу възрастните индивиди в началото на есента. 


През следващите дни условията ще позволяват провеждане на сезонните агротехнически мероприятия. Периодът съвпада с оптималния срок за сеитбата на зимните житни култури във високите полета. В началото на октомври започват агротехническите срокове за сеитбата на пшеницата в Северна България.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?