Следвайте ни

Масово нападение от гъбни болести по овошки, лозя и зеленчуци

Царевичните посеви да се обследват за стъблопробивач - най-големият враг на културата

viber icon

Задържалото се неустойчиво време през изтеклия период - високи температури и валежи в отделни райони, създаде условия за увеличение на инфекциозния фон от редица гъбни болести: струпясване, сачмянка и късно кафяво гниене по овошките​, мани по лозата и зеленчуковите култури и др. На много места в страната падналите значителни валежи възпрепятстваха прибирането на узрялата зърнена реколта. В част от преовлажнените пшенични посеви е започнало почерняване на класовете, което крие риск за влошаване качеството на зърното. 

През първата половина от следващия седемдневен период агрометеорологичните условя ще претърпят съществена промяна. През последните дни от юни в полските райони не се прогнозират валежи, което ще осигури възможност за провеждане на някои неотложни растителнозащитни пръскания.

През следващата седемдневка развитието на пролетните култури ще протича с ускорени темпове, при температури около и над климатичните норми за началото на лятото и при наличие на добри и много добри влагозапаси в горните почвени слоеве. В по-голямата част от страната, с изключение на крайните северозападни и югозападни райони почвените влагозапаси в 50 cм слой са с нива над 75-80% от ППВ /пределна полска влагоемност/.

През периода при слънчогледа ще протича образуване на съцветие и фаза цъфтеж, предимно при посевите в южните райони. При ранните хибриди царевица ще се наблюдават фазите изметляване и цъфтеж на метлицата, а при по-късните хибриди - листообразуване. В края на юни и началото на юли царевичните посеви трябва да се обследват за наличие на един от най-важните вредители - царевичният стъблопробивач и при плътност над ПИВ (10 броя яйчни купчинки на 100 растения) е необходимо третиране срещу младите ларви преди вгризването им в стъблата.

В края на седмицата отново се прогнозират валежи и влошаване на условията за провеждане на най-важното мероприятие за сезона - жътвата на пшеницата.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?