49

Агрометеорологична прогноза: Масов цъфтеж и зреене на пролетници

Агрометеорологичните условия в края на първото и началото на второто десетдневие на юли ще се определят от неустойчиво време и температури под климатичните норми. В началото на периода в някои части на страната се прогнозират валежи със стопанско значение и повишение на почвените влагозапаси в 50 см слой. В по-голямата част от полските райони при пролетните култури те ще бъдат с нива до и над 75% от ППВ (пределна полска влагоемност). Тези валежи ще се отразят благоприятно на царевицата и слънчогледа, които са в репродуктивен стадий от развитието си, с високи изисквания към влагата в почвата (при царевицата дневният водоразход ще достига до 6-7 куб. м/дка).

В Пловдив ни очаква гореща седмица, с максимални дневни температури до 34 градуса и малка вероятност за валежи.

До средата на ю​ли при царевицата, в зависимост от ранозрелостта <210>, ще се наблюдават различни фази: изметляване, цъфтеж на метлицата и изсвиляване. При ранните хибриди царевици ще се осъществява формиране и наливане на зърното. При слънчогледа ще протича масов цъфтеж, оплождане и формиране на семената. При памука ще преобладава фаза бутонизация. При фасула и соята ще се наблюдава образуване на бобове, при граха - фаза узряване, прогнозират агрометеоролозите от НИМХ.

Очакваните валежи в края на първото и началото на второто десетдневие на много места в страната ще възпрепятстват жътвата на пшеницата. В началото на периода отново се прогнозира вероятност за градушки и риск за разпиляване на неприбраната зърнена реколта.

Хладното и влажно време ​на места ще бъде предпоставка за развитие на гъбни болести: струпясване и късно кафяво гниене по плодовете на овошките, мани по лозата и зеленчуковите култури и др. Стабилизиране на времето и подобрение на условията за провеждане на растителнозащитни пръскания се очаква в края на следващия период.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?