Следвайте ни

Агрометеорологична прогноза: Мана и молци нападат лозята във фаза цъфтеж

viber icon

Развитието на земеделските култури през последната десетдневка протичаха при обичайни агроклиматични условия за периода. Регистрираните валежи ​бяха оскъдни между 10-14 л/кв.м.

Дъждовете през първата седмица на май бяха неравномерно разпределени, а на места в Източна България твърде закъснели за есенните посеви. В част от източните райони вследствие дефицита на почвена влага през първата половина от пролетта, състоянието на пшеничните посеви е критично.

В началото на третото десетдневие на м​есеца се очаква промяна на агрометеорологичните условия. Прогнозират се валежи със стопанско значение, нормализиране на температурите и подобрение на условията за вегетацията на пролетните култури, както и на встъпилите в репродуктивен стадий от развитието си есенни посеви.

При пшеницата във високите полета ще протича фаза изкласяване, а в полските райони - цъфтеж, оплождане, формиране и наливане на зърното. При слънчогледа и царевицата ще ​има листообразуване. Вече се берат ранните череши. При лозата ще протича отделяне на реса и цъфтеж - фази критични за заразяване с мана и оидиум. През този период сериозни повреди по лозите нанасят гъсениците от първото поколение на шарения гроздов молец.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?