Следвайте ни

Агрометеорологична прогноза: Лятото тръгва с 37 градуса

На ход е жътвата на ечемика

viber icon

През изтеклия седемдневен период агрометеорологичните условия се определяха от неустойчиво време с чести валежи, на много места в полските райони на страната с количества между 30-60 л/ кв. м - Добрич, Карнобат, Велико Търново, Шабла, Силистра, Разград, Ловеч, Бургас, Кнежа, Казанлък. Поднормените температури през периода забавиха темповете на развитие при земеделските култури. Вследствие на падналите валежи нивата на почвените влагозапаси се повишиха и подобриха условията за развитие на пролетните култури - царевица и слънчоглед.

През следващите дни се прогнозира стабилизиране на времето, постепенно повишаване на температурите, характерни за лятото, като за района на Пловдив и областта се очаква живакът да достигне 37 градуса. 

Вегетационните процеси при земеделските култури ще се осъществяват при нормални топлинни условия, отчитат агрометеоролозите от НИМХ. При пшеницата ще протичат фаза млечна зрелост и преход от млечна към восъчна зрелост. При ечемика масово ще се наблюдават фазите восъчна и пълна зрелост и приключване на фенологичното му развитие. При рапицата ще протича узряване. При царевицата и слънчогледа ще продължава листообразуването и увеличаването на вегетативната маса.

В началото на периода на места не са изключени локални интензивни валежи и вятър, които да нанесат допълнителни щети по земеделските култури. Условията през първата половина от седмицата временно ще ограничават възможностите за извършване на сезонните агротехнически дейности с приоритетно значение, сред които е реколтирането на узрелите посеви с ечемик. През втората половина от периода прогнозираното относително сухо време ще позволява провеждането на растителнозащитните пръскания при трайните насаждения и зеленчуковите култури и жътвата на ечемика.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?