4020

Агрометеорологична прогноза: Лятото продължава и тази седмица

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от относително сухо време с температури до и над климатичните норми.

За Пловдив и региона дневните температури остават високи за сезона. През седмицата плавно ще се увеличават, като в петък, събота и неделя живакът ще стигне 28 градуса.  Сутрешните температури ще са в интервала 10-13 градуса, така че опасност от слани в Тракийската низина няма. Превалявания до края на седмицата не се очакват. Според прогнозите есента ще подскаже за себе си следващата сряда - 18 октомври, когато се очертава дъждовен ден с 19 градуса. След това ще последва пореден топъл период с повече слънчеви часове и дневни температури над 25 градуса в обичайно горещите точки у нас.

През следващия седемдневен период късните сортове ябълки и круши и късните винени сортове грозде ще достигнат консумативна и технологична зрелост. Отсъствието на валежи със стопанско значение от началото на есента и изчерпването на почвените влагозапаси в горните слоеве ще възпрепятства качественото провеждане на почвообработките и ще забави поникването и началното развитие на засетите есенни посеви със зимни житни култури и маслодайна рапица. Агрометеоролозите от НИМХ напомнят, че вече изтича агротехническият срок за сеитбата на пшеница в хълмистите полета и зоната на Предбалкана на Северна България. Топлото време е предпоставка за увеличаване на плътността и вредната дейност на обикновената полевка в площите с люцерна, което налага обследване на посевите.

През повечето дни от седмицата условията ще позволяват прибирането на късните хибриди царевица и слънчоглед. В края на периода във високите полета и котловините в страната се прогнозират условия за образуване на слани и риск от повреди по неприбраната зеленчукова реколта от късното производство.

Според Европейската служба за климатичните промени "Коперник" настоящата година може да се окаже най-горещата в историята. Температурите през септември са били с половин градус по-високи, отколкото през предишния най-горещ септември, през 2020 г. Учените твърдят, че изменението на климата в съчетание с появата през тази година на климатичния феномен Ел Ниньо, който затопля повърхностните води в източната и централната част на Тихия океан, са допринесли за последните рекордни температури.

Лимоновият сок подобрява качеството на водата

Качеството на водата е голям фактор за развитието на растенията, особено на цъфтящите и листно-декоративните, които се отглеждат в домашни условия. Ако забележите, че листата на цветята пожълтяват и започват да капят, причината може да бъде именно водата, която използвате. 

Една добра практика е да използвате т.нар. утаена вода. Налейте в съд и оставете да престои за поне 1 ден. Това ще намали твърдостта и съдържанието на соли във водата, които могат да навредят на растенията. Ако водата ви е чешмяна, добавете няколко капки лимонов сок, торф или лед, за да подобрите качеството.

Замразете я, като този метод също може да я направи по-полезна за цветята. Друг вариант е да филтрирате водата с активен торфен подобрител, за да премахнете вредни примеси и химични съединения. Така ще осигурите здравословен и дълготраен растеж на вашите стайни растения. 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?