3906

Агрометеорологична прогноза: Летни температури в първата седмица на октомври

Обследвайте есенниците за полски мишки, напръскайте овошките срещу болести

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от топло за сезона време. Прогнозираните високи температури в началото на октомври в цялата страна, с максимални стойности до 28-30°С, ще създават условия за реколтиране на допълнителна продукция от зеленчуковите култури от късното полско производство (домати, пипер, тиквички, корнишони). Вследствие наднормените топлинни условия, по-рано от обичайните срокове, късните червени винени сортове грозде ще встъпят в технологична зрелост, а есенните сортове овошки - в беритбена зрелост. 

Летните температури ще се задържат и в Пловдивско през седмицата. Максималните дневни стойности ще варират между 25 и 27 градуса, а рано сутрин - 10-14 градуса. Според прогнозите дъждове в региона не се очакват. През периода

валежи със стопанско значение не се прогнозират

и на много места в страната с изключение на крайните югоизточни райони. Сухата и сбита почва ще възпрепятства качественото провеждане на предсеитбените обработки на площите, предвидени за засяване със зимна рапица и зимни житни култури. Вследствие засушаването в края на лятото на много места в полските райони са пропуснати агротехническите срокове за сеитбата на рапицата - култура, изискваща прецизна обработка на площите. В началото на октомври започва агротехническият срок за сеитбата на пшеницата в Северна България, напомнят агрометеоролозите от НИМХ.

През следващия период условията ще бъдат подходящи за освобождаване на площите от късните хибриди царевица, за прибиране на узрялата зеленчукова, плодова и гроздова реколта.

След относително сухото и топло за сезона време през втората половина от първото десетдневие на октомври агрометеорологичните условия ще претърпят промяна. През този период се прогнозира съществено понижение на минималните температури, условия за образуване на слани в котловините и във високите полета, което ще налага своевременно прибиране на зеленчуковите култури, подлежащи на осланяване (домати, пипер).

В края на първото и началото на второто десетдневие се очакват валежи със стопанско значение, подобрение на влагозапасите в горните почвени слоеве и на условията за провеждане на сезонните почвообработки.

През повечето дни от втората половина на октомври началните фази от вегетацията на засетите есенни посеви ще протича при наднормени топлинни условия. В средата и в края на третото десетдневие се прогнозира вероятност за валежи, подобрение на влагозапасите в 50 см почвен слой и на условията за развитие на зимните житни култури. В края на октомври при пшеницата, в зависимост от сеитбените дати, ще се наблюдават фазите поникване и листообразуване (1-3 лист). Прогнозираните топлинни условия през октомври около и над нормата

са предпоставка за увеличение популацията на полската полевка

- един от опасните вредители при есенниците. В края на месеца есенните посеви трябва да се обследват за наличие на вредителя и при численост над прага на икономическа вредност (2 броя активни колонии на декар) е наложителна своевременна растителна защита (отровни примамки, които се поставят във входовете на колониите).

В ябълковите и крушовите насаждения в началото на листопада, след прибиране на плодовете, се препоръчва пръскане на овошките с 5% разтвор от карбамид. С това третиране се ограничава заразата от струпясване.

При костилковите овощни видове срещу бактериалното изсъхване, къдравостта по прасковата, сачмянката и ранното кафяво гниене по кайсията, черешата и вишнята, след масовия листопад, трябва да се извърши пръскане с 2% бордолезов разтвор.

 

Луковиците на пролетните цветя се залагат през октомври

 

 

За да ни зарадват кокичета, лалета, зюмбюли и нарциси напролет, трябва да се погрижим за тях през есента. Най-подходящият период за засаждане на луковиците на тези цветя е октомври. Така се осигурява на растенията достатъчно време да развият коренова система преди настъпването на зимата. Изберете слънчево място за засаждане, но го предпазете от прякото въздействие на вятъра. Избягвайте места, които могат да задържат излишната вода, лекият наклон е с предимство, защото позволява оттичането на влагата. Температурите около 10 градуса са идеални за засаждане. Внимавайте да не ги засаждате твърде рано, тъй като може да настъпи неочаквана студена вълна, която да увреди луковиците.

Почвата, в която ще засаждате луковиците, трябва да бъде плодородна и лека. Ако имате тежка почва, може да се наложи да добавите дренаж от чакъл или едър пясък, за да предотвратите задържането на излишната вода. Преди засаждане почистете почвата от плевели и я прекопайте до 30-35 см дълбочина. След това нанесете необходимите торове. Минералните торове са предпочитани за този тип растения, но може да използвате и компост.

Избирайте големи и здрави луковици, за да гарантирате здравия растеж на цветята. Бъдете внимателни при подбора, защото дори една болна луковица може да зарази цялата почва и растенията. Преди засаждане натопете луковиците в слаб разтвор на калиев перманганат за около половин час, след което ги третирайте със стимулатор на растежа.

Луковиците на различните видове цветя се засаждат на различна дълбочина, като обикновено трябва да бъде три пъти по-голяма от тяхната височина. Например за лалетата дълбочината трябва да бъде около 15-20 см, за кокичетата - 5-10 см. Съобразете се и с типа на почвата. По-тежките почви изискват по-малка дълбочина, докато по-леките - по-голяма. Засаждайте луковиците на разстояние около 10 см една от друга и поддържайте разстояние от 20 см между редовете.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?