Следвайте ни

Агрометеорологична прогноза: Живакът пада под нулата, зимата е тук

Дъждовното време стопира резитби при овошките

viber icon

През изтеклия седемдневен период наднормените температури поддържаха процесите на вегетация при зимните житни култури. Падналите валежи предимно в Западна и Централна България между 10 л/кв.м и 30 л/кв.м, а на места и до 60 л/кв. м (Кюстендил и Благоевград) благоприятстваха процесите на влагонатрупване в еднометровия почвен слой. 

През следващия период ще настъпи промяна в агрометеорологичните условия, като се очаква понижение и нормализиране на средноденонощните температури от запад на изток, затихване и прекратяване на вегетацията при пшеницата и ечемика. Прогнозират се валежи от дъжд и сняг и продължаване на процесите на влагонатрупване при есенните посеви и угарите. В Пловдив и региона през по-голямата част от седмицата ще бъде дъждовно, като е възможно валежите да преминават в сняг. Температурите ще се понижават и типично за януари дневните ще паднат под нулата. Нощните определено са минусови - от минус 3 до минус 6 градуса.

В районите на Северозападна България се очаква образуване на снежна покривка, която ще подобри условията за зимуване на житните посеви, намиращи се в начални етапи от развитието си.

През периода при пшеницата и ечемика ще се наблюдават различни фази. При повечето посеви в Дунавската равнина и по Черноморието ще преобладава фаза братене, а в част - фаза трети лист. При част от посевите в южните райони от страната и тези, засети извън агротехническите срокове, ще се наблюдава начало на листообразуване - 1-3 лист.

Дъждовното време през периода ще възпрепятства зимните резитби при овощните култури.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?