2374
Следвайте ни

Агрометеорологична прогноза: Изпращаме ноември с пролетни температури

Навреме засятата пшеница формира първи братя

viber icon

През второто десетдневие на ноември агрометеорологичните условия поддържаха активна вегетацията на зимните житни култури и зимната рапица. Развитието им протичаше при наличието на добри почвени влагозапаси и температури около климатичните норми. През следващия седемдневен период прогнозираните стойности на средноденонощните температури ще надвишават биологичния минимум, необходим за протичане на вегетационните процеси при засетите есенни посеви, прогнозират метеоролозите от НИМХ.

През периода в зависимост от сеитбените дати при пшеницата и ечемика ще протичат различни фенологични фази. В част от полските райони на страната при зимните житни култури ще се наблюдава фаза трети лист, а на отделни места и преход към братене. Фаза поникване и начало на листообразуване ще се осъществява при късно засетите до средата на ноември посеви. При малкото засети в агротехнически срок зимни житни култури ще протича братене.

През първата половина на периода условията ще позволяват извършване на сезонните почвообработки, провеждане на зимни растителнозащитни пръскания и фитосанитарни дейности при трайните насаждения, обследване на есенните посеви за степента на нападение от вредители. Температурите в Пловдив и областта ще се задържат сравнително високи за края на ноември - от 9 до 16 градуса през деня. Най-ниските сутрешни температури ще са между 1 градус (в четвъртък и петък) до 8 градуса в неделя.  За кратко се очаква да превали във вторник.

През втората половина от седмицата агрометеорологичните условия ще се определят от променливо време. На места в Северна България и в източните райони се прогнозират валежи, които временно ще ограничават възможностите за провеждане на агротехническите дейности. В равнините сутрин ще има ниска облачност и мъгли, около и след обяд над повечето райони ще е предимно слънчево. Температурите слабо ще се повишат. В планините и планинските райони ще бъде слънчево и топло. 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?