71

Агрометеорологична прогноза Изпращаме януари със сух студ

През втората половина от второто десетдневие на януари агрометеорологичните условия се определяха от средноденонощни температури около, а на много места в Северна България и над климатичните норми, но стойностите им не надвишаваха биологичния минимум, необходим за възобновяване на вегетационните процеси при земеделските култури.

През следващия седемдневен период не се очаква голяма промяна в агрометеорологичните условия. Специалистите от НИМХ прогнозират поднормени стойности на температурите, които ще поддържат в покой трайните насаждения и зимните житни култури. През периода на места в котловините се очакват минимални температури до -12 градуса, които при по-продължително задържане в условия без снежна покривка представляват опасност за къснозасетите есенни посеви, намиращи се в начални етапи от развитието си - поникване и начално листообразуване. При пшеницата и ечемика наблюдаваните фази ще са братене (агростанции Новачене, Павликени, Ямбол, Любимец, Пловдив, Пазарджик, Долни чифлик, Карнобат), трети лист (агростанции Кнежа, Николаево, Търговище, Хасково, Кюстендил), поникване и начало на листообразуване (агростанции Бъзовец, Сливен, Чирпан).

За района на Пловдив и областта през последната седмица на месец януари се очаква сух студ. Най-високите дневни температури ще са в диапазона 2-9 градуса, а нощните ще стигнат до минус 6 градуса. 

През периода прогнозираното студено и ветровито време с превалявания от сняг в някои части на страната ще ограничава възможностите за работа на полето и извършване на зимните санитарно-хигиенни мероприятия и резитби при овощните видове.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?