49

Агрометеорологична прогноза: Горещините продължават и през август

Горещото време през повечето дни на третото десетдневие на юли, с екстремно високи максимални температури до и над 40-42 градуса, наруши нормалния ход на вегетационните процеси при земеделските култури. Тези стойности причиниха топлинен стрес и листни пригори при част от късните пролетни култури, преждевременен листопад при овошките.

След краткотрайното захлаждане в края на изтеклия седемдневен период развитието на земеделските култури протича при температури, близки до климатичните норми и при дефицит на почвена влага. Падналите валежи в края на юли бяха с локален характер и в по-голямата част от страната, с изключение на отделни места в северозападните и югоизточните райони - незначителни, под 10 л/кв.м. През следващите дни валежи със стопанско значение не се прогнозират и прилагането на подходящ поливен режим остава приоритетно мероприятие при късните земеделски култури.

Пловдив ще посрещне август с 33 градуса, които ще се покачват в следващите няколко дни, като най-високата температура ще е 38 градуса в четвъртък и петък. В началото на август ранните хибриди царевица ще встъпят във восъчна зрелост, при средноранните - ще се наблюдава фаза млечна зрелост, а при по-късните хибриди царевица ще се осъществява формиране и наливане на зърното. При слънчогледа в част от Дунавската равнина и в южните райони ще протича фаза узряване, прогнозират агрометеоролозите от НИМХ. 

Растителнозащитните пръскания трябва да се провеждат през по-хладните часове, с препарати с подходящ карантинен срок съобразен с периода на зреене на културите. При овошките не трябва да се подценява борбата срещу второто поколение плодови червеи. Засегнатите от падналите градушки зеленчукови култури е препоръчително да се третират с медсъдържащи фунгициди.

Метеорологичната справка за август показва, че през целия месец времето ще остане топло, само в началото ще има някои хладни дни. Прогнозата е, че през първите десет дни от август в страната ще има повече валежи от обичайното. Въпреки това, дъждовете няма да продължат дълго и скоро отново ще се завърнат горещините. От десети август ще очакваме температури на въздуха между 34 и 38 градуса в някои части на страната, като Велико Търново, Русе, Сандански и Кюстендил. Според климатичните модели, средната месечна температура у нас ще бъде около климатичната норма. Месечната сума на валежите също ще е около нормата, която за по-голямата част от страната е между 35 и 85 литра на квадратен метър, по Черноморието и по долината на река Струма - между 30 и 45 литра на квадратен метър, а за планинските райони е малко по-висока - до 60 до 90 литра на квадратен метър.

В първите дни от второто десетдневие времето ще е предимно слънчево, а следобедите - с висока облачност. Температурите ще са около нормата за август и ще са между 35-37 градуса. Над Дунавската равнина ще е ветровито. Към 18-19 август очакваме преминаване на студен атмосферен фронт, с който и температурите ще се понижат. Очакваме също валежи и гръмотевици. След краткотрайното захлаждане до края на второто десетдневие температурите ще се повишат, но в следобедните часове вероятността от валежи е по-висока. През третото десетдневие на август в по-голяма част от страната вероятността от валежи е много по-малка. Времето ще е слънчево и горещо. Очакваме и температури от над 35 градуса.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?