Следвайте ни

Дъждовете спасиха есенниците от дефицит на влага

Житните и рапицата изпадат в зимна дрямка

viber icon

През първото десетдневие на декември агрометеорологичните условия ще бъдат с повишена динамика. Прогнозираното застудяване около средата на периода ще доведе до затихване, а в част от Северна България и западните райони, където се очакват валежи и от сняг - и до прекратяване на вегетационните процеси при зимните житни култури и рапицата. В края на първото десетдневие се очаква повишение на температурите, но средноденонощните им стойности ще останат под биологичния минимум необходим за вегетацията на есенните посеви. 

През повечето дни от второто и третото десетдневие на месеца прогнозираните температури - около и над климатичните норми, ще поддържат в относителен покой зимните житни култури в по-голямата част от страната.

Вследствие на продължителното есенно засушаване посевите ще встъпят в зимата в различни фази. В по-голямата част от страната, с изключение на места в Югоизточна България, дефицитът на вода в почвата забави вегетацията на пшеницата, ечемика и зимната рапица.

В края на есента при зимните житни култури преобладава фаза трети лист. Част от посевите с пшеница, предимно в северозападните райони, са във фаза поникване и начално листообразуване (1-2 лист). Във фаза братене, в която зимните житни култури успешно зимуват, е пшеницата в източните и централните райони на страната. При рапицата, вследствие на недостига на влага през есенната вегетация, само част от посевите са във фаза розетка - подходящата фаза за зимуване.

След падналите значителни валежи през третото десетдневие на ноември е преодолян дефицитът на влага при есенните посеви.

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?