Следвайте ни

Дъжд и градушка днес, жега до края на седмицата

Масов цъфтеж на слънчоглед и царевица

viber icon

През следващия седемдневен период ще се наблюдават съществени различия в агрометеорологичните условия в страната. В Пловдив и областта във вторник се очакват превалявания, придружени с гръмотевични бури. Възможни са и градушки. До края на седмицата в региона не се прогнозират дъждове. Максималните температури ще са между 29 и 33 градуса. 

В Западна България се очаква неустойчиво време, с валежи, които ще подобрят влагозапасите в горните почвени слоеве и условията за вегетацията на пролетните култури.

В източните райони агрометеорологичните условия ще се определят от относително сухо, топло, а на места - и от горещо време, което ще налага прилагане на повишени поливни норми при зеленчуковите култури. В началото на периода в Югоизточна България прогнозираните високи температури, с максимални стойности до 37 градуса, и ниската относителна влажност ще имат негативно въздействие върху фертилността на полена при зеленчуковите култури, царевицата и слънчогледа.

През първото десетдневие на юли при царевицата, в зависимост от ранозрелостта <210>, ще се наблюдават различни фази: листообразуване, изметляване, цъфтеж на метлицата и изсвиляване. При слънчогледа ще протича масово фаза цъфтеж, при фасула и соята - образуване на бобове.

През периода в югоизточните райони най-важното за сезона мероприятие - ътвата на пшеницата, ще се провежда  при повишен риск от възникване на пожари. Растителнозащитните пръскания срещу болестите и вредителите (срещу маната и оидиума при лозата, при овощните култури - срещу плодовите червеи и акарите) трябва да се провеждат през по-хладните часове от деня.

През второто и началото на третото десетдневие развитието на земеделските култури ще протича с умерени темпове, при температури около и малко под нормата за периода. Прогнозираните чести валежи през този период ще се отразят благоприятно на намиращите се в репродуктивен стадий от развитието си пролетни култури, при които водопотреблението през този етап рязко нараства.

При царевицата през междуфазния период изметляване - млечна зрелост дневният водоразход достига до 6-7 куб. м/дка). В началото на третото десетдневие на юли част от ранните хибриди царевица в полските райони ще встъпят във фаза млечна зрелост. При слънчогледа ще протича формиране и наливане на семената. 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?