3906

Агрометеорологична прогноза: Дъждовете носят гъбни болести, спират работата на полето

След хладното за сезона време в средата на май през следващия седемдневен период се прогнозира съществено повишение на температурите, нормализиране на топлинните условия и активизиране на вегетационните процеси при земеделските култури.  

Очакваните валежи в края на второто и началото на третото десетдневие в по-голямата част от полските райони ще поддържат в оптимални граници почвените влагозапаси в 50 и 100 см слой - над 85% от ППВ (пределна полска влагоемност). Според прогнозите до края на седмица в Пловдив всеки ден ще има краткотрайни валежи. Максималните температури ще са 22-25 градуса, а сутрин ще е по-топло - 12-14 градуса.

През периода при добре обезпечените с влага зимни житни култури ще протича формиране и наливане на зърното. В югоизточните райони (агростанция Карнобат) при ечемика, по-рано от обичайните срокове, ще се наблюдава и фаза млечна зрелост, прогнозират агрометеоролозите от НИМХ.

При царевицата и слънчогледа ще протича листообразуване. В края на периода при слънчогледа, засят в агротехнически срок, ще се наблюдава и начало на образуване на съцветие.

Прогнозираното неустойчиво време с чести валежи и през следващия период ще поддържа повишен инфекциозния фон от гъбни патогени: късно кафяво гниене по зреещите плодове на ранните сортове череши, сиво гниене по ягодите, мани по лозата и зеленчуковите култури, струпясване по семковите овощни видове и др.

През третото десетдневие на май при средноранните сортове череши повреди нанася черешовата муха. За ограничаване на щетите от този вредител се препоръчва третиране в начало на фаза зреене на плодовете (плодовете на черешата започват слабо да порозовяват) с инсектицид с кратък карантинен срок. 

В лозовите насаждения трябва да продължат обследванията за наличието и вредната дейност на гъсениците от първото поколение на шарения гроздов молец,  при овощните  култури - на ябълковия, сливовия и източния плодов червей.

През периода повишеното съдържание на влага в горните почвени слоеве ще ограничава провеждането на сезонните почвообработки и борбата с конкурентната плевелна растителност. 

През май остава вероятността за градушки и риск от повреди по земеделските култури. При засегнатите от градушка трайни насаждения и зеленчукови култури се препоръчва третиране с медсъдържащи фунгициди за ограничаване на риска от вторични зарази с патогени.


 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?