46
Следвайте ни

Агрометеорологична прогноза: Дъждовете идват навреме за сеитбата

viber icon

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от студено и дъждовно време. За района на Пловдив най-ниските сутрешни температури ще са 8-10 градуса, а дневните ще са в интервала 11-15 градуса. С изключение на сряда (13 октомври) и неделя (17 октомври), превалявания ще има всеки ден. 

В края на първото и началото на второто десетдневие на месеца за цялата страна се прогнозират валежи със стопанско значение.  Те ще подобрят овлажнението на горните почвени слоеве и условията за провеждане на сезонните агротехнически дейности - дълбока оран, предсеитбени почвообработки, торене и сеитбата на есенниците. Сушата в края на лятото и началото на есента възпрепятства провеждането на сезонните почвообработки и на много места в страната са пропуснати агротехническите срокове при сеитбата на зимната рапица. Следващият период съвпада с агротехническия срок за сеитбата на пшеницата и ечемика в Северна България.

До средата на октомври се прогнозират поднормени температури, но без критични минимални стойности за зеленчуковите култури, отглеждани за есенно производство.

Очакваните валежи през повечето дни от периода ще отложат освобождаването на площите от късните хибриди царевица. Дните без дъжд са подходящи за предзимно засяване на спанак, салати, чесън, съветват агрометеоролозите от НИМХ.

Времето ще остане хладно и през второто десетдневие на октомври. След 16-и се очаква относително затопляне, при което стойностите на термометъра ще се доближат до типичните за това време на годината. Облачността ще бъде най-често значителна, на места ще има и превалявания, но те ще са предимно слаби.

Третото десетдневие ще стартира с обичайни температури и слънчеви дни. Тогава ще се повиши и вероятността за образуване на сутрешни мъгли в равнините. Валежи очакваме отново около 25 октомври, но според дългосрочните прогнози ще изпратим месеца със слънце и топло време. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?