Следвайте ни

Агрометеорологична прогноза: Дъждове спъват борбата с болести и неприятели

Има риск от градушки и полягане на посевите с пшеница и ечемик

viber icon

Дъждове, придружени с гръмотевици и опасност от градушки, се прогнозират в следващите десетина дни в Пловдивска област. Очаква се преваляванията да са краткотрайни, но обилни, което е характерно за месец юни. Човек като гледа картата с метеорологичната прогноза, сочеща дъжд, дъжд и пак дъжд, се сеща за Елин-Пелиновия разказ „На браздата“: „Като заваля дъжд, та цяла неделя“! Тихо, кротко, ден и нощ. Вали, вали, вали - напои хубаво майката земя…“. Въпреки дъждовете, лятото си казва думата с дневни температури 25-27 градуса.

Сухи дни се очакват едва през уикенда

В края на май и началото на юни на много места в полските райони от страната също паднаха повсеместни валежи със стопанско значение и подобриха условията за развитие на зимните житни и пролетни култури. По данни на секция „Агрометеорология“ към НИМХ значителни количества бяха регистрирани в част от Дунавската равнина и на места в западните райони: Кнежа - 45 л/кв.м, Враца - 45 л/кв.м, Кюстендил - 47 л/кв.м, Лом - 49 л/кв.м, Силистра - 77 л/кв.м. В югоизточните райони тези валежи доведоха до преодоляване на формиралия се дефицит на почвена влага в горните почвени слоеве - Ямбол, Сливен, Карнобат и Чирпан.

От друга страна пък, преваляванията

ограничават възможностите за провеждане на пръскания срещу мана

по лозата и зеленчуковите култури, струпясване и кафяво гниене при овошките, срещу вредната житна дървеница в посевите със зимни житни култури. Вероятността за градушки и локални валежи крият опасност от нанасяне на щети по селскостопанските култури. Голям е рискът и от полягане на посевите с пшеница и ечемик.

Вегетацията при земеделските култури ще протича при температури, близки до климатичните норми. През периода при пшеницата ще се наблюдава наливане на зърното и фаза "млечна зрелост". При ечемика ще протича "млечна зрелост", а в южните райони - и фаза "восъчна зрелост". На места ечемикът в Южна България е започнал да пожълтява -  признак, че жътвата му наближава. При пролетните култури ще продължава нарастването на вегетативната маса. При лозата ще се наблюдава фаза "цъфтеж". При ранните и средно ранните сортове череши ще протича узряване на плодовете.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?