46

Агрометеорологична прогноза: Честите валежи създават риск от гъбни болести

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия ще се определят от променливо време, с чести валежи, които ще поддържат много добро нивото на почвените влагозапаси в 50 см слой и  условията, добри за вегетация на есенните посеви и засетите пролетни култури. Падналите значителни валежи през първото и второто десетдневие на април в по-голямата част от страната надвишиха месечните норми (Видин - 61 ​л/кв.м,  Враца - 84 л/кв.м, В.Търново - 74 л/кв.м, Разград - 103 л/кв.м, Силистра - 77 л/кв.м, Шумен - 86 л/кв.м, Добрич - 80 л/кв.м, Хасково  - 77 л/кв.м, Кърджали - 60 л/кв.м, Елхово  - 91 л/кв.м, Ст. Загора - 77 л/кв.м, Карнобат - 68 л/кв.м) и подобриха  влагозапасите и в по-дълбоките почвени слоеве. В края на второто десетдневие в по-голямата част от полските райони почвените влагозапаси при зимните житни култури в 50 см слой достигнаха нива над 80-85% от ППВ (пределна полска влагоемност).

През повечето дни от следващия период развитието на земеделските култури ще се осъществява с умерени темпове, при температури, близки, а в края на периода и малко под климатичните норми, прогнозират агрометеоролозите от НИМХ. През периода при пшеницата ще протича масово фаза вретенене, а при ечемика на места в Дунавската равнина (агростанция Новачене) ще се наблюдава и начало на фаза изкласяване. При зимната рапица ще преобладава фаза цъфтеж. При посевите със слънчоглед и царевица, в зависимост от сеитбените дати, ще се наблюдава поникване и листообразуване. 

Прогнозираните чести валежи през третото десетдневие на април ще бъдат предпоставка за повишение на инфекциозния фон от редица гъбни болести: септориоза и листна ръжда по зимните житни култури; по овошките - ранно кафяво гниене, сачмянка, къдравост по прасковата, струпясване, което изисква при първа възможност, след спиране на валежите, своевременна растителна защита. 

Последната календарна седмица на април ще е по-топла в първата си половина, когато температурите през деня ще се колебаят между 15 и 20-22 градуса, за Пловдив и региона ще са 18-19 градуса. След това, покрай преминаването на студен атмосферен фронт, от сряда за 2-3 дни ще е ветровито, със студен северозападен вятър, и ще захладнее с няколко градуса.

През целия период ще има условия за пролетни дъждове, до сряда с гръмотевични бури и градушки. Около средата на седмицата процесите ще са по-интензивни.

В края на април температурите ще се повишат, слънцето ще е по-щедро, а валежите - оскъдни и на по-малко места. Според прогнозите на 1 май времето под тепетата ще е с променливо настроение - и слънчево, и дъждовно. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”