1939
Следвайте ни

Агробизнес и учени възраждат прочутия садовски фъстък

viber icon

Прочутият садовски фъстък е напът да изживее  ренесанс. Институтът по растителни и генетични ресурси (ИРГР) „Константин Малков“ в Садово и „Семенарска къща Садово“ ООД обединиха общи усилия да върнат славата и масовото производство на ценната маслодайна и протеинова култура.

Общият им проект бе обявен по време на Открит ден на фъстъка. Председателят на Селскостопанска академия проф. Мартин Банов, който бе гост на проявата, похвали инициативата и коментира, че за първи път се реализира на практика идеята за партньорство между агронауката и бизнеса. Ученият препоръча добрият пример да се последва и от другите ​институти към академията, за да имаме проспериращо и конкурентоспособно земеделие.

Директорът на ИРГР Садово доц. д-р Катя Узунджалиева и Светлозар Драгушев - един от основателите и съдружник в семенарската къща, обясниха, че

общият им проект ще е с фокус върху селекцията и семепроизводството

на всички сортове фъстъци, създадени и в института, и в компанията. От цяла Европа селекция на фъстъци се прави единствено в България. Учените и частната фирма ще работят заедно и за подобряване на технологията и отглеждането и ще ​се промотират с обща сортова листа на пазара. Към днешна дата техните семена са намерили добра пазарна ниша и се реализират успешно в няколко страни в Западна Европа.

Селектираните сортове фъстъци и в ИРГР Садово, и в семенарската къща са от ново поколение, устойчиви на болести и неприятели, подходящи за механизирано прибиране. В рамките на открития ден бе извършена демонстрация на машинно прибиране на фъстъци на едно от семепроизводните полета на СКС Садово.

Именно липсата на подходящи машини доскоро и принудителният ръчен труд, ниската изкупна цена, както и огромният внос, включително и нерегламентираният, са сред основните причини, довели до спад на площите с фъстъци в България. Скандалът преди няколко години, при който родните ядки бяха набедени (а по-късно оправдани), че съдържат токсичното вещество афлатоксин, доведе до срив в производството на фъстъци в България.  През 90-те години на миналия век заетите площи с фъстъци в страната

са достигали до 200 хил. декара, а в момента са не повече от 10 000 дка,

концентрирани в района на Садово.

По инициатива на партньорите тази пролет е регистрирано ново сдружение „Садовски фъстък“. Към него са се включили над 60 фермери, а очакванията са интересът да се увеличава. Както „Марица“ писа преди година, тази регистрация, ​забавена заради пандемията, се чакаше с нетърпение от фермери, които са потомствени фъстъкопроизводители в района на Садово. Надеждата е вече легитимно, сдружението да кандидатства пред Европейската комисия ​садовските фъстъци да получат регистрация за защитено географско указание. Целта е съживяване на производството, неговата индустриализация и отваряне на пазарите. 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?