Следвайте ни

Агро прогноза: Кратко захлаждане и после дълго циганско лято

Сушата спъва подготовката на площите за сеитба на есенници

viber icon

Втората половина на септември се очертава с наднормени за сезона температури. Тази седмица в Пловдивско най-голямата жега ще е в четвъртък, когато живакът ще стигне 30 градуса. След краткото захлаждане, което се очаква в края на седмицата, жегата отново се завръща, което ще е и началото на циганското лято.  

Като цяло агрометеорологичните условия през следващите 6-7 дни ще се определят от температури над климатичните норми. През периода вероятност за превалявания се прогнозира на отделни места в южните райони, но те ще бъдат без стопанско значение и в по-голямата част от страната продължаващата в края на лятото суша ще бъде сериозен проблем при провеждането на дълбоката оран и предсеитбените обработки на площите, предвидени за сеитба на зимна рапица и зимни житни култури.

Изключения има на отделни места в Североизточна България, където падналите локални валежи (Шумен - 28 л/кв. м, Разград - 51 л/кв. м, Русе - 34 л/кв. м, Силистра - 46 л/кв. м) в средата на първото десетдневие на септември подобриха водното и физичното състояние на почвата в горните слоеве и условията за провеждане на сезонните почвообработки.

През периода по-голямата част от късните пролетни култури ще приключат развитието си. При късните хибриди царевица, отглеждани при поливни условия, ще преобладава восъчна зрелост. При ориза ще се наблюдава восъчна и пълна зрелост. Фаза узряване ще протича при памука и фъстъците. По-късните винени сортове грозде, по-рано от обичайните за страната срокове, ще встъпят във физиологична зрелост. Прогнозираното слънчево и топло за сезона време е предпоставка за синтеза на повече захари в гроздето и плодовете на по-късните сортове овошки.

През периода условията ще бъдат подходящи за приключване на жътвата на слънчогледа, за освобождаване на площите от късните окопни култури (царевица, картофи, захарно цвекло, моркови), за прибиране на узрялата зеленчукова и плодова реколта.

До края на второто десетдневие на септември е оптималният агротехнически срок за сеитбата на зимната рапица. 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?