1553

Агро оскарите на „Марица“ и „Хермес медиа“ отново са топ събитието на Пловдив

В 21-вия конкурс „Фермер на Тракия“ победители станаха Албина Ясинская и Станимир Лапатарев

С гол​ям успех премина 21-вото издание на конкурса „Фермер на Тракия“ ​- една от съвместните инициативи на вестник „Марица“ и „Хермес медиа“. На тържествена церемония в Double Tree By Hilton Plovdiv екипът ни награди 10-те най-добри земеделски производители в разделите „Растениевъдство“ и „Животновъдство“ за миналата стопанска година. Те упражняват своята дейност в областите Пловдив, Пазарджик, Хасково и Смолян. 

 

 

Носители на Агро оскари за 2023 г. станаха Албина Ясинская - основател и управител на биоферма „Розино“, разположена до едноименното село, и Станимир Лапатарев - производител на зеленчуци и зърнено-житни култури от с. Труд. (на горната снимка).

За Агро оскарите се надпреварваха над 30 земеделски производители,

всички асове в своята област и достойни за големия приз. Техните номинации бяха издигнати от дългогодишния ни партньор - Областна дирекция „Земеделие“, Пловдив.

Снимки - Валентина Биларева, Наташа Манева

Лауреатите бяха избрани при прозрачна процедура, след гласуване от  Консултативен съвет към приложение "Агро" на в. „Марица“. Негови членове са представители на аграрната наука и агроексперти. За подгласници на двамата победители в тазгодишното издание на конкурса „Фермер на Тракия“ бяха избрани следните земеделски производители: Емил Чуков - би производител на билки от с. Богданица, Радко Илиев ​- производител на зеленчуци от с. Мирянци, пчеларят Димитър Бундалов от Раковски, Наталия Ангелова ​- управител и съсобственик на конеферма в с. Соколица, Даниела Чакърова ​- собственик на стадо овце и кози от с. Проглед, братята  Атанас и Илиян Колчакови от с. Калугерово ​- с ферма за кози и овце, Димитър Тръндев от с. Белица ​- отглежда зърнени култури и лозя, и пловдивчанинът Михаил Михайлов - производител на етеричномаслени и лечебни растения, както и на козметика от тях. 

Проявата за пореден път събра десетки гости - земеделски производители, представители на аграрната наука, агробизнеса, общинската и държавната администрация, общественици от Пловдив и страната. Сред официалните гости бяха Илия Зюмбилев ​- областен управител на област Пловдив, доц. д-р Иван Соколов ​- главен директор на Международен панаир​-Пловдив, проф. д-р Христина Янчева ​- ректор на Аграрен университет​-Пловдив, проф. д-р Даниела Ганева ​- директор на Института по зеленчукови култури „Марица“​-Пловдив,  доц. д-р Мария Къшева - директор на Института по тютюна и тютюневите изделия в Марково, проф. д-р Христо Бозуков - бивш директор на същия институт, на Селскостопанска академия и два пъти министър на земеделието, проф. д-р Иван Пенов - председател на УС на Фондация „Земята източник на доходи“ и преподавател в катедра „Икономика“ в Аграрния университет в Пловдив, и др.

Поздравителни адреси изпратиха министърът на земеделието Кирил Вътев и изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Георги Тахов. За доброто настроение на гостите пък се погрижиха артистите от ансамбъл „Тракия“. 

„Всичко хубаво в България започва от Пловдив, 

а днешното събитие е доказателство за това. Лабораторията на в. „Марица“ и "Хермес медиа" работи 365 дни, за да стигне до днешния ден. Поредните награди на изявени земеделски производители са знак, че секторът, въпреки трудностите, се развива и води напред икономиката на България.“ Това коментира доц. д-р Иван Соколов - главен директор на Международен панаир -Пловдив, който връчи плакет и грамота на призьора в раздел „Растениевъдство“ Станимир Лапатарев.  От своя страна, фермерът каза, че наградата му е обща - за семейството и приятелите, които го подкрепят в бизнеса. Той благодари на хората, избрали го за първенец, както и на организаторите на конкурса.

Победителката в раздел „Животновъдство“ Албина Ясинская също благодари за високата оценка и приза и каза, че признанието е чест и отговорност за нея и екипа ѝ. Тя пожела 2024 г. да е успешна и плодородна за всички земеделски производители. Нейното отличие връчи ректорът на Аграрния университет проф. д-р Христина Янчева. „Винаги по достойнство сме оценявали всички земеделски производители, но само един взима голямата награда. Фермата на Албина е пример за иновации, които млад човек като нея прилага и смело приема предизвикателствата на трудния животновъден отрасъл“, каза проф. Янчева.  

Десетимата номинирани получиха и допълнителни награди

На двамата големи победители и тази година „Либхер“ подари по един хладилник. Бяха раздадени също ваучер за СПА уикенд в Старосел, ваучери от ресторант „Ноте Ди вино“ и "Рент-А-Кар", 3D карта на света, стенен часовник, специализирана лозарска литература, подаръци от консервна фабрика "Траки" и "Кауфланд". И още - ваучер за пазаруване в МЕТРО, подаръци и препарати за растителна защита от "Агрия" и БАСФ, също и ваучер за торове от „Евро Ферт“ АД. Изпълнителният директор на дружеството Йордан Стойков със задоволство коментира, че благодарение на „Марица“ и „Хермес медиа“ вече над 20 г. конкурсът „Фермер на Тракия“ се превръща в празник на земеделието, и пожела още дълги години да поощрява и дава изява на земеделските производители.

Фотоизложба, посветена на участниците в конкурса "Фермер на Тракия 2023", е експонирана на входа на Цар-Симеоновата градина (до Военния клуб). Тя ще е на разположение на пловдивчани и гостите на града до 31 март 2024 г.

Проявата се реализира с подкрепата на: Либхер Хаусгерете Марица, "Порше Пловдив", „Евро Ферт“ АД, "Мегатрон" ЕАД, "БАСФ България", "Кауфланд България", "Агрия" АД, Аграрен университет-Пловдив, "Филип Морис България", МЕТРО Кеш енд Кери България, "Агрион", "Буену" и "СКФ Берингс България" ЕАД.

 

Поздравителен адрес от Георги Тахов, изп. директор на Държавен фонд "Земеделие":

Не спирайте да издигате

престижа на българския продукт

Уважаеми организатори, уважаеми членове на журито, уважаеми участници, уважаеми гости,  

За мен е чест да ви поздравя с XXI церемония по връчването на наградите в конкурса "Фермер на Тракия 2023". Приветствам организаторите от в. "Марица" и  "Хермес ​медиа" за значимия принос в популяризирането на добрите примери в българското земеделие и качествената продукция. Вярвам, че подобни форуми стимулират младите производители, конкурентоспособността и устойчивостта на родното производство. 

Благодаря на уважаемото жури за обективността!

Поздравявам победителите в конкурса за получените отличия. Не спирайте да повишавате качеството и да издигате престижа на българския продукт. Приветствам и всички останали участници от областите Пловдив, Пазарджик, Хасково и Смолян. Трудът ви няма да остане незабелязан. Вярвам, че вашите успехи тепърва предстоят.  

Благодаря на всички земеделски производители, че с усърдието и амбициите си доказват, че българското земеделие предлага продукт на световно ниво. Поздравявам ви за всеотдайността, професионализма и готовността да се усъвършенствате, да усвоявате съвременните технологии и подходи в областта.

Ръководството и целият екип на Държавен фонд "Земеделие" ще продължи да работи интензивно, за да подкрепя с всички свои ресурси българските земеделски производители - тяхното трудолюбие, иновативност, предприемачески дух и желание за развитие!

 

Поздравителен адрес от министър Кирил Вътев:  

Аграрните традиции в Тракийската

низина са пример за младите хора

Уважаеми дами и господа, радвам ce да поздравя победителите в конкурса „Фермер на Тракия“, организиран от вестник „Марица“ и „Хермес медиа“. Инициативата показва достиженията на хора, избрали земеделието за свое призва​ние. Вярв​ам, че традициите в селското стопанство на Тракийската низина, които толкова години се затвърж​дават, са били и ще останат пример за това млади хора да се насочат към земеделския бизнес.  

Тракия е известна с плодородието си и продуктивното животновъдство и определено мога да кажа, че тук се отглеждат едни от най-вкусните плодове и зеленчуци, а животните са с отбрана селекция. В Министерството на земеделието и храните работи силно мотивиран екип, за да допринесем за растежа и развитието на българското земеделие, на прилагането на иновативните практики, за да покажем, че селскостопанският бизнес може да бъде успешен. 

Вярвам, че отличените днес ще бъдат пример за онези избрали земеделието за свой път за реализация. Бъдете инициативни, предприемчиви и утвърждавайте образцови аграрни модели и убеден съм ще бъдете горди от постиженията си, като ще имате и добри доходи. Честито на всички, които днес ще си тръгнат оттук със заслужени награди, отдали сили, време и професионален опит за това да бъдат пример за подражание.  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?