1939

Агро- и кулинарен маратон в оранжерията в Цалапица

Тридневен фермерски и кулинарен маратон се организира в единствената в България експериментална зеленчукова оранжерия, изградена в село Цалапица. От 21 до 23 юли там ще се проведат Дни на отворените врати, а входът е свободен. Целта на проявата е да срещне на едно място земеделски производители, градинари, търговци, кулинари, ресторантьори, както и любители, които желаят да научат повече за зеленчукопроизводството.

„Традиционните дни на отворените врати се провеждат в оранжерията за шеста поредна година, а този път специален акцент на събитието ще бъде кулинарната индустрия, обясни управителят на оранжерията инженер-агроном Мария Николова. Дамата бе сред наградените участници в тазгодишното издание на конкурса „Фермер на Тракия“ на вестник „Марица“.

В рамките на три поредни дни всеки посетител може да се запознае отблизо с широка гама зеленчукови хибриди за открито и оранжерийно производство. Специалисти ще разказват за качествата на всеки един продукт и ще представят сортове, които все още не са наложени сред българските производители, но представляват интерес за кулинарите и търговците. Ще представят и методите на интегриран подход при растителната защита, прилагани в базата, и биопрепаратите, които производителите използват.

В тридневната програма е включена и дегустация на авторски салати, приготвени на място в обособена гурме зона от професионален гост-готвач. Те ще се приготвят с току-що откъснати зеленчуци и подправки, които се отглеждат в стопанството по метода на добри земеделски практики. Зеленчуковите шедьоври в чиния ще бъдат подправени с премиум маслинови масла екстра върджин и балсамови оцети на две световноизвестни марки.

Модерната оранжерия е разположена на площ от 3 декара. В момента там могат да се видят новите сортове розови и червени домати за полско и за оранжерийно производство. Откритата площ от 10 декара сега представлява красив растителен килим с богат асортимент от различни сортове и видове салати, свежи подправки - босилек, зелен и червен, мащерка, риган, салвия и др., както и все по-популярния вид люта чушка халапеньо, сорт "Форажидо F1".

Мария Николова обясни, че за тази година е предвидено в оранжерията  да се отглеждат различни пипери: нов сорт, високо растящ, с едри плодове класически тип капия ​- "Meшур F1", един сорт - познат като светла капия - "Амарета F1", както и 3 нови сорта, които предстои да се предлагат на българския пазар.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?