Следвайте ни

Аграрният университет показва очарованието на растенията

viber icon

Международния ден на очарованието на растенията празнуват днес в Аграрния университет. Събитието има за цел да обогати културата на посетителите, запознавайки ги по-подробно с богатството на растителния свят и начините за опазване на околната среда.

Инициативата за честването на празника за втора поредна година идва от студентския съвет на учебното заведение. Главният му председател – Христо Козаров, разказа, че съветът е положил огромен труд, за да направи събитието интересно за посетителите и обещава, че то ще се провежда ежегодно и ще бъде все по-привлекателно.

Сияна Петкова учи аграрно инженерство и също е част от организаторите. Тя твърди, че мероприятието се радва на голям интерес. Включени са всички катедри, които има какво интересно да покажат на гостите. Сред белите шатри, разположени в парка до университета, се откриват интересни продукти от катедрите по животновъдство, растениевъдство, овощарство, лозарство, градинарство.

Представител на катедрата по растениевъдство е доцент Ваня Делибалтова. Тя запознава по-любопитните със свойствата на лечебни, ароматни и вкусови растения. Най-омайващите ухания носят салвията, белият риган, лавандулата, розмаринът и казанлъшката роза.

Боян Сталев пък, представи тазгодишната реколта на вино от сорт Сира, давайки шанс на посетителите да опитат от чудната напитка.

Николай Георгиев впечатлява гостите с интересни микрорастения: репички, чесън, нахут, слънчоглед, латинки. Най-впечатляващото при тях е, че в този си мини вид полезните съставки са до 40 пъти по-концентрирани, отколкото при порасналите растения. Микрорастенията са изключително скъпи и се използват в кулинарията, както за украса, така и в различни рецепти. Все по-често се разбиват на каша и в различни здравословни смутита.

Освен преподаватели, студенти и гости, на празника по случай Деня на очарованието на растенията присъства и ректорът на Аграрния университет Христина Янчева.

Снимки: Наташа Манева

 

 

Габриела Лазарова

Габриела Лазарова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Габриела Лазарова е завършила ЕГ „Иван Вазов“ с италиански език. В Италия завършва университет „Тор Вергата“ със специалност „Естетическо-научна журналистика“.   Още

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?