Следвайте ни

Аграрният сектор с най-ниска производителност на труда

viber icon

За второто тримесечие на 2019 г. най-ниска е производителността на труда в аграрния сектор - 1469.8 лв. брутна добавена стойност (БДС) на един зает и 3.6 лв. за един отработен човекочас, съобщиха от Националния статистически институт.

За сравнение - равнището на производителността на труда в индустриалния сектор е 7776.7 лв. брутна добавена стойност средно на един зает и 18.0 лв. за един отработен човекочас. В сектора на услугите всеки зает произвежда средно 7187.3 лв. БДС, като за един отработен човекочас се създават средно 17.3 лв. от текущия обем на показателя.

 

Като цяло брутната добавена стойност средно на един зает през второто тримесечие на 2019 г. се увеличава реално с 4.4%, а БДС за един отработен човекочас се увеличава реално с 4.5% за същия период. На едно заето лице се падат 8011.8 лв. от текущия обем на брутния вътрешен продукт (БВП), като всеки зает създава средно 19.2 лв. БВП за един отработен час.

През второто тримесечие на 2019 г. БВП на един зает се увеличава с 3.5% в сравнение със същото тримесечие на предходната година. Заетите лица в икономиката са 3,633  млн., а общият брой отработени часове е 1,519 млрд.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?