1939

Африканска чума по свинете върлува в 22 области

18 държави накрак за стопиране на заболяването

Африканска чума по свинете е открита в 24 проби от изследваните 400 от началото на ловния сезон - 1 октомври 2022 г.  Болестта върлува в 22 области, между които и Пловдивска.  

От началото на годината от страната са постъпили над 3400 проби за лабораторен анализ, при което са установени 360 положителни диви свине, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. 

Европейският орган за безопасност на храните (ЕОБХ) стартира за трета година мащабна кампания за повишаване на осведомеността относно африканската чума по свинете (АЧС). Кампанията, насочена към югоизточния регион на Европа, се провежда в осемнайсет държави: Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Естония, Косово, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Северна Македония, Словакия, Словения, Сърбия, Унгария, Черна гора, Чешка република, Хърватия. Кампанията е насочена към хора, които влизат в контакт с домашни и диви свине, по-специално свиневъди, ловци и ветеринарни лекари. Кампанията има за цел да повиши осведомеността относно начините за предотвратяване на разпространението на АЧС, със съдействието на местни фермерски групи, ветеринарни организации, ловни сдружения и др. релевантни органи.

Африканската чума по свинете нанесе тежки щети на промишленото свиневъдство в България и ЕС. От 2017 г. насам над 2,3 милиона свине са унищожени заради АЧС в Европа. През 2019 г. в сектора у нас бяха засегнати над 151 676 броя свине и въпреки предприетите мерки епизоотичната обстановка в началото на 2020 г. отново рязко се влоши с нови огнища при домашните свине. Още повече индиректните загуби при търговията с живи свине и продукти от такива от засегнатите територии бяха огромни.

През 2019 г. констатираните огнища при домашните свине (тип заден двор) бяха 44 на брой, а засегнатите животни - над 140 хиляди. През 2020 г. страната ни отчете двоен спад на интензитета на разпространение на африканската чума по свинете в сравнение с 2019 г. Динамиката на заболяването при домашните свине през 2020 г. показа спад с 45% на регистрираните огнища и с 46% по-малко засегнати животни, за разлика от 2019 г.

С решение на Министерския съвет ​в България е одобрен план за контрол и предотвратяване на разпространението на заболяването ​африканска чума по свинете в Република България за периода 2021 - 2023 г.

Припомняме, че африканската чума по свинете  е силно заразно заболяване, което засяга домашните и дивите свине. Вирусът не представлява заплаха за хората, но причинява значителни социално-икономически загуби. Областите, засегнати от АЧС, търпят значителни финансови щети поради загубата на животни, ограниченията за износ на животни и месо и разходите за мерки за контрол. Изкореняването на болестта може да отнеме няколко години. Понастоящем в Европа няма одобрени ваксини за АЧС, затова превантивните мерки са единственият начин да се спре разпространението на тази смъртоносна болест. Едно огнище може да доведе до унищожаването на голям брой свине, отглеждани във ферми в засегнатия район. 

 

Димитър Михайлов, изпълнителен директор на Асоциацията на свиневъдите в България: Незаконната търговия в интернет с прасета процъфтява

 

От появата на заболяването в България през 2019 г. над 170 000 свине бяха принудително умъртвени, което представлява около 25% от цялото поголовие в страната. Някои от свинефермите фалираха или собствениците им взеха решение да прекратят дейност, а редица работници бяха освободени, което е пагубно във високоспециализиран сектор  като свиневъдството, коментира в интервю за standartnews.com Димитър Михайлов, изпълнителен директор на Асоциацията на свиневъдите в България.

Понастоящем не се осъществява достатъчен надзор върху участието на частни лаборатории в изследването за африканска чума по свинете (главно що се отнася до изследването на свинете преди придвижване), което ограничава доверието в системата за надзор.

Видно е, че има напредък от страна на контролните органи, но за съжаление, констатацията от страна на ЕК, че е постигнат значителен напредък в борбата с незаконното отглеждане на свине в лични стопанства, не е съвсем вярна и това е видно в социалните мрежи, където постоянно има обяви за продажба на животни от различни категории, което е абсолютно незаконно, а от предложенията става ясно, че отглеждат много повече от законно разрешените 3 прасета. По информация в България те са около 50 000 свине. Недоразбирането на този проблем от определени социални групи, липсата на биосигурност и елементарни хигиенни норми в такъв вид стопанства подлага на риск прехраната на цялото население.

 В момента секторът изпитва затруднения в резултат на негативни тенденции като пренасищане на вътрешния пазар на ЕС поради високи нива на производство и прекъсвания на износа. Резултатът е, че цените на кланичните трупове на свине са на най-ниското си ниво от десетилетие.

В страните от ЕС намалението на производството през настоящата година варира между 8-12%, а прогнозата на Европейската комисия е производството на свинско месо в България през 2022 г. да намалее с 8 процента. Самото заболяване е свързано с голяма динамика и непредвидимост в посоката и скоростта на разпространение, което предполага провеждане на постоянен строг надзор над популацията на свинете - диви и домашни. 

От началото на тази година до началото на август са констатирани 2 огнища във ферми, тип заден двор, и 236 случая на АЧС при диви свине. Тенденцията е разпространяването на болестта да намалява на територията на страната, но това в никакъв случай не трябва да ни успокоява. За съжаление, в съседна Румъния заболяването продължава да се разпространява прогресивно, което е предпоставка за нови случаи на пренос на вируса в България.

Единственият начин за ограничаване на разпространението на заболяването е тотално унищожаване на заразените и контактните животни в засегнатите територии и прилагането на строги мерки за контрол. В началото на появата на заболяването в индустриални ферми у нас имаше недостатъчна информираност, но след вече почти тригодишен опит считам, че фермерите са наясно с основните вектори на разпространение и са взели и спазват необходимите мерки. Ако има нещо положително от това заболяване, това е по-добрата дисциплина, което се отразява положително и в много други аспекти на производството.

АЧС, в комбинация с някои други фактори, оказва тежко влияние върху свиневъдството и без твърда подкрепа от страна на държавата цял един дял от икономиката може да бъде маргинализиран.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?