Следвайте ни

73% от фермерите подкрепят политиката на министър Танева

viber icon

Министър Десислава Танева запазва широката си подкрепа от аграрния сектор, въпреки продължаващите антиправителствени протести вече втори месец. Това става ясно от резюме на проучване на специализираната аграрна маркетингова агенция АгроКонтрол сред 987 фермери, проведено по телефон (28%) и e-mail (72%), съобщи agroclub.bg.

73% от земеделските производители изразяват категорична подкрепа към дейностите в аграрната политика на Десислава Танева, която въпреки политическата криза в България, остава един от министрите с най-висока експертиза и адекватност във водените политики.

14% от анкетираните не подкрепят аграрния министър, но според посочените данни за размера на стопанствата, това са предимно заети в най-малките животновъдни ферми и бенефициенти, с неуспешни или отказани проекти по ПРСР. 13% от анкетираните посочват, че частично одобряват водените политики в аграрния сектор и се колебаят в своята позиция.

Общо 63% от анкетираните стопани са заявили, че членуват в представителна за сектора, в който работят, браншова организация. На въпросът към всички заявили подкрепа: "Защо избрахте този отговор?", преобладават причините за изплатени или обещани за изплащане субсидии. Това показва, че финансовият интерес и нестабилните доходи от продукция на фона на климатичните промени и пандемията от Covid19, за по-голямата част от фермерите, определят важността на субсидиите в отрасъла. Изключение правят единствено малък брой големи стопанства, които са успели да диференцират дейностите или да внедрят производства с добавена стойност върху произвежданата аграрна продукция.

Интересно е да се отбележи, че 85% от анкетираните земеделци не одобряват антиправителствените протести, главно поради страх от спиране на европейски проекти и субсидии, на които разчитат. Някои от животновъдите споделят, че са променили позицията си, след като са им обещани извънредни субсидии за следващите месеци. 15% от анкетираните казват, че подкрепят протестите, независимо от субсидиите, защото според тях трябва да има промяна в управлението на държавата и цялостна държавна стратегия за сектора, която към момента липсва, основно с акцент в защита на родното производство.

От анкетата става ясно, че министър Десислава Танева печели подкрепа главно от професионално и бизнес ориентираните селскостопански предприятия и земеделци, включително от средния тип земеделски стопанства с размер между 1500 и 5000 дка., както и от професионалните животновъдни ферми. Критиките към управлението са главно от най-малките земеделски производители и животновъди с до 50 крави / средно до 100 овце/кози) и под 100 дка. земя.

Профилът на анкетираните показва, заети в селското стопанство предимно в активна трудова възраст, предимно мъже.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?