46

65% от горите в България имат международен сертификат

По-голямата част от горите в България са сертифицирани по престижната международна система за доброволна сертификация и устойчиво управление на горите FSC. Към настоящата 2023 г. това са 2 374 785 хa - около 65% от всички горски територии в страната, в т.ч. около 80% от държавните гори. Това е успех и добър знак за развитието на горския сектор в България, коментира Нели Арабаджиева - координатор на инициативата за създаване на FSC мрежови партньор в България.

Като резултат от стабилния напредък, в България стартира инициатива за създаване на местно сдружение, което да бъде част от международната мрежа от партньори на FSC в цял свят. Сдружението ще обедини на национално ниво социални, екологични и бизнес организации, които подкрепят доброволната сертификация и устойчивото управление на горите.

Forest Stewardship Council®(FSC) e международна неправителствена организация, официално регистрирана през 1994 г. след мащабни дискусии и анализ на резултатите от проведената Конференция на ООН за околната среда и развитието, известна още като Конференцията в Рио (1992 г.) или "Срещата на върха за Земята". Целта на FSC е да бъдат създадени и приложени в цял свят инструменти, които да гарантират устойчиво управление на горите, а това означава да бъде постигнат баланс и консенсус между интересите на социалния, екологичния и икономическия сектор. Стандартите за сертификация на FSC са насочени към постигането на безопасни условия на труд за работещите в горите и справедливо отношение към местните общности, като в същото време се гарантира запазване на крехкия екологичен баланс и жизнеспособна икономическа среда за бизнесите в горския сектор.

Всяка година през последната седмица на септември FSC провежда международна кампания, посветена на горите. Кампанията се нарича FSC Forest Wеек и цели да повиши информираността относно проблемите, решенията и успехите, свързани с устойчивото управление на горите. В духа на FSC Forest Wеек за България може да се отбележи, че имаме един от първите в света национални FSC стандарти, действащ от 2017 г.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?