Следвайте ни

6 стъпки за успешно земеделие

Внедряването на иновации гарантира висока и качествена реколта

viber icon

За получаването на добър добив определящ е микс от фактори. Важно е обаче да се прилагат съвременни технологии и шест основни правила, пише AgroXXI.

1. Локално прогнозиране на времето

Полетата може да се намират на десетки километри едно от друго, а всяка дейност на свой ред изисква определени климатични условия. Да се използват данните от националните метеорологични служби е съвсем недостатъчно. Поради това находчиви компании разработват услуги за прогнозиране на рисковете за отглежданите култури. 

2. Рекултивация на земя

За да се понижи негативното въздействие на климатичните условия върху реколтата, може да се използват автономни напоителни системи. Иновативни системи позволяват да се управлява широка мрежа от тръбопроводи и клапани, контролирайки разхода на вода, периодичността на напояване и т.н. Ако се използват едновременно с почвени датчици за измерване на влажността и програма за проследяване на съдържанието на вода в почвата, точността на планиране на поливането ще нарасне. Същевременно разходите за вода ще намалеят.

3. Използване на нови сортове 

В световен план всяка година се появяват нови вредители или заболявания. Старите сортове земеделски култури стават неустойчиви на тях и това води до загуба на до 50% от реколтата. Използването на нови сортове е начин за справяне с проблема.

4. Прецизно земеделие

Нивите често са нееднородни, като височина, наклон, наситеност на хранителни вещества, наличие на грунтови води и други фактори, които влияят на формирането на реколтата. Използването на спътникови снимки и данни от дронове дава възможност за създаването на точни карти на границите на земеделските земи, определянето на техния релеф, анализ на развитието на посевите и биомасата, ефективността на използваните продукти за растителна защита, торове и др.

5. Привличане на квалифицирани кадри

Внедряването на технологии за прецизно земеделие спомага за събирането на повече данни за земеделските земи и плодородието на почвите, повишаване на добива и производството на екологично безопасна продукция. Те обаче изискват квалифицирани работници, които разполагат със знания за ресурсо- и енергоспестяващите технологии.

6. Агрозастраховане

Рисковете в земеделския сектор не са малко. Аграрна застрахователна компания използва данни от снимки от дронове, за да оценява нивото на щетите по нивите. С тяхна помощ се автоматизира и оптимизира процесът на обработване на заявките за обезщетение. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?