1939

50 хил. евро за най-добрите стартъп фирми в агросектора

50 хиляди евро ще бъдат раздадени за най-добрите български стартиращи компании в агросектора. Средствата са по линия на пилотна акселераторска програма за стартъпи в областта на земеделието и животновъдството. Инициативата е на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа (ЦНСССКЦИЕ). Целите на акселераторската програма са да се привлекат млади и предприемчиви хора към сектора, както и да се подкрепи разработването на иновативни услуги, приложения и продукти в земеделието. 

Приемът на кандидатури за участие стартира и ще продължи до 10 март 2023 г. Семинар по програмата ще се проведе в периода 27 март - 2 април 2023 г. в София Тех Парк. Кандидатите за участие в програмата могат да подадат документи на: www.startups.china2ceec.org.

Сред целевите групи на програмата са създаването на иновативни решения за намаляване на въглеродния отпечатък на ХоРеКа индустрията, GIS в земеделието, решения за хранителните отпадъци, въглеродна неутралност в селското стопанство, хранителни технологии, напоителни системи, кръгова икономика на доставките на храни и напитки и др.

На финалния ден екипите на допуснатите за участие 20 стартъпа ще представят своята бизнес концепция и проект пред външно жури, както и пред инвеститори, представители на академичните среди и бизнеса, експерти, медии и дипломати от Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и Китай.

Трите най-добри проекта от двадесетте финалист​а в акселераторската програма ще бъдат отличени с финансови награди: първенецът ще получи 25 000 евро, класираният на второ място ​- 15 000 евро, а на трето - 10 000 евро.

Амбицията на Министерство на земеделието и ЦНСССКЦИЕ е тази инициатива да се превърне в ежегодна, с което ще се допринесе за разпространението на иновативни решения в земеделието и ще се свържат предприемаческите екосистеми на страните от ЦИЕ и Китай.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?