Следвайте ни

5 правила за красиви орхидеи

viber icon

Орхидеите ще ни радват с красивите си цветове, ако се отглеждат успешно. За целта е необходимо да се спазват следните правила:

- Осигурете им разсеяна светлина - сложете саксията на северен прозорец или на известно разстояние от прозореца, за да не е изложена на пряка слънчева светлина.

- Отглеждайте орхидеите в прозрачни саксии - корените на растенията фотосинтезират и им трябва светлина за нормален растеж и развитие. В непрозрачна саксия цветето бързо изсъхва и може да умре.

- Поливайте орхидеите веднъж на 7-10 дни, а през лятото по-често - на 3-4 дни. За целта напълнете саксията до половината с вода, която трябва да бъде със стайна температура. Поливайте само сутрин - вечер температурата може да падне и водата да стане по-студена, след което растението да се разболее.

- Орхидеите се продават в саксии с борова кора. На дъното и между корените се слагат по-големи парчета, така че растението може да се крепи на тях, а останалото място се насища с натрошени по-малки парчета. Може да си закупите готова за използване "почва" за орхидеи, а ако искате сами да си я приготвите, съберете кора от бор. Тя трябва да бъде здрава, без смола и вредители. Сварете я за кратко във вода (10-15 минути) и я изсушете във фурната. Други елементи на субстрата могат да бъдат въглени, торфен мъх, вермикулит, керамзит и торф.

- Никога не наторявайте цветето със сух субстрат. Първо го накиснете за няколко часа, след това в чинийката на саксията излейте водата с прибавената тор. Поставете саксията в нея и я оставете да абсорбира наторената вода за 8-10 часа. След това, както обикновено, излейте излишната вода. 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай