46
Следвайте ни

43 ст. на литър отстъпка от акциза на горивото за всеки фермер

viber icon

Фермерите ще получат отстъпка от 0,43 лв. от стойността на акциза за литър закупен газьол, използван за механизирани дейности в първичното селскостопанско производство през 2020 г. Заповед за това е подписал  министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков. Годишният бюджет на схемата за държавна помощ е до 100 млн. лева. Предстои в кратки срокове да бъдат изплатени близо 89 млн. лева, а останалата част от средствата ще бъдат по сметките на земеделските стопани в началото на 2022 г.

Кандидатстването е облекчено и заявленията се подават придружени само от опис и копия от фактурите за закупено гориво за съответната година. Максималното количество гориво, което подлежи на подпомагане, се определя на базата на методика с разходни норми. След приема на документи Националната агенция за приходите извършва проверки на фактурите. Помощта се изплаща на земеделските стопани под формата на преки безвъзмездни средства. Спрямо предходната държавна помощ отпадна задължението за водене на дневник, а от кампания 2020 - и ангажиментът за представяне на удостоверение за липса на задължения, като за това се прави служебна проверка.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?