Следвайте ни

300 лв. за декар земя от Агрион

Земеделската компания продава парцели в цялата страна с възможност за разсрочено плащане

viber icon

Лидерът в управлението на земеделски активи Агрион пуска за продажба земеделски земи в цялата страна. Цените са изключително атрактивни и започват от 300 лв./дка, съобщиха от дружеството. Големината на парцелите, местоположението и цената им са обявени на сайта на компанията http://www.agrion.bg/bg/zemq/sellingform/. Предвидена е и опция за онлайн заявка за купуване на имот.

„Покупката на земя е отлична възможност за земеделските стопани да окрупнят парцелите си и да разширят стопанствата си“, казаха от мениджмънта на Агрион. Това ще доведе по-ефективно и модерно земеделие, което ще позволи на фермерите да кандидатстват за субсидия по различни европрограми. Според прието решение на правителството в средата на януари, предвидените средства за директни плащания за площ и по различните програми през тази година са в размер на 2.91 млрд. лв., което е с над 400 млн. лв. повече в сравнение с 2017 г.

От друга страна, окрупняването на терени покачва значително крайната цена на земеделската земя и собствениците  могат да спечелят повече, ако впоследствие решат да я продават.  Земята у нас е изключително разпокъсана, като средният размер на земеделските терени у нас е едва 5.5 дка. За 2016 г. осреднената цена на декар в България е около 761 лв., сочат данните на Националния статистически институт. За Пловдив и региона средната цена е около 510 лв. 

Покупката на парцели от Агрион може да стане на разсрочено плащане за период от три години без първоначално самоучастие, съобщиха от дружеството. Това е сериозно облекчение за по-малките производители, които ще имат възможност да купят съседни парцели и да уедрят земята си, без това да наруши финансовото им планиране. Ниските изкупни цени на продукцията и повишаващите се производствени разходи принуждават все повече земеделци и търсят по-гъвкави схеми за плащане на желаната земя.

Земеделските земи привличат и все повече инвеститори, които търсят подходящи терени, за да вложат свободните си средства, твърдят експерти в недвижимите имоти. Сметките показват, че това е много добра дългосрочна инвестиция със сигурна доходност. При средно покачване на цената с приблизително 4 % на година и рента от 50 лв., покупката на поземлен имот от Агрион за 300 лв. би могла да донесе доходност от близо 10 % дори и ако се налагат допълнителни инвестиции в разработване на парцела. Това значително надскача рентабилността от инвестиционни фондове, като се избягва тяхната волатилност и несигурност. За сравнение - доходността при банковите депозити в момента не надхвърля 0,05 %. Мнението на експертите в бранша е  категорично, че ако допреди няколко години земеделската земя е разглеждала като място или средство за получаване на земеделска продукция, то в момента тя се приема като инвестиционен актив. Агрион предлага безплатно и списък от фирми, които при нужда могат да направят допълнително разработване или почистване на купената земя.  

 „С продажба на атрактивни имоти искаме да искаме да дадем възможност на повече хора да печелят от развитието на селското стопанство и от притежаването, и обработката на земеделска земя“, казаха от Агрион. Във всеки от регионалните офиси на компанията купувачите могат да получат абсолютно безплатно експертни съвети, информация за пазара, както и търговски и юридически консултации.

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?